• Головна
  • Новини
  • 2 березня мине 3 роки з часу, як на шахті «Степова» загинуло 8 гірників: винних нема

01.03.2020, 10:34

2 березня мине 3 роки з часу, як на шахті «Степова» загинуло 8 гірників: винних нема

2 березня мине три роки з часу аварії на шахті «Степова» ДП «Львіввугілля», яка забрала життя 8 гірників. Тоді загинули Ярослав Мелешко, Микола Бєлоусов, Олександр Клак, Василь Михнич, Володимир Лозинський, Тарас Коліда, Іван Бігун та Тарас Старошельський. На сьогодні у Сокальському районному суді Львівської області відбулося лише підготовче засідання у кримінальному провадженні, порушеному за ст. 272 ч.2 ККУ – «Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою». І жодного по суті. Крайнє із запланованих було 3 лютого, наступне – 18 березня.

Про це пише Нео Радіо - 100.5 FM Червоноград з посиланням на Вісник: 

"#Вісник поспілкувався із Галиною Клак, яка у цій аварії втратила чоловіка Олександра. Тоді їй було 30, їхньому синові Артему - 3.
За цей час Галина закінчила Львівський державний університет внутрішніх справ, зрозумівши, що свої права їй доведеться часто відстоювати самотужки. Саме з її ініціативи у Червонограді затвердили пільгу на харчування в дитячих садочках для дітей, батьки яких загинули на виробництві.

У червні 2019 року минуло два роки, як відбулося підготовче засідання. Наступні засідання постійно переносяться. Спочатку чекали, поки призначена суддя Струс ознайомилася зі справою, яка складається із 40 томів. У справі 8 потерпілих родин, 6 підозрюваних і понад 20 тих потерпілих, які вижили. Останні в основному написали заяви, щоб засідання відбувалися без їх участі. Потім засідання переносили через те, що не з’явився хтось із підозрюваних або чийсь адвокат. І, до речі, за неявку на жодного не накладено санкцій, які передбачає Кримінально-процесуальний кодекс. Далі у судді закінчилися повноваження, справу передали іншому. Поки він ознайомився зі всіма документами, пройшла ще купа часу і засідання не призначалося. І тільки після нашого особистого звернення, коли ми поїхали в суд, було призначено засідання. Яке знову ж таки не відбулося 3 лютого. Наступна призначена дата - 18 березня.

Ми вважаємо, що слідчі дії не були досконалими, оскільки комісія зі спеціального розслідування серед осіб, дії чи бездіяльність яких призвела до групового нещасного випадку, назвала директора шахти, заступника директора з виробництва; також керівників, які виконували обов’язки директора шахти, головного інженера (на сьогодні цієї людини вже немає в живих), заступника директора з охорони праці та інших посадових осіб шахти і ДП «Львіввугілля». Проте багато з них навіть не фігурують у справі. А ми хочемо, щоб були наказані особи, які насправді винні в загибелі працівників. Нас, дружин, цей судовий процес надзвичайно втомив. І ми бачимо, що його явно затягують.

Більше у розмові з Галиною Клак у #Вісник № 7 від 27 лютого".

Нагадаємо, 2 березня 2017 року о 12:46 на шахті № 10 «Степова» ВАТ «Львіввугілля» у с. Глухові Сокальського району Львівської області на горизонті 550 м, у 119 конвеєрному штреку стався вибух. У цей час у шахті працювало 172 гірники, у тому числі на аварійній ділянці перебувало 34 гірники. Через вибух метану загинуло 8 і шпиталізовано 23 гірники.

Фото: загиблий гірник Олександр Клак з родиною

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: