• Головна
  • Новини
  • Реєстрація шлюбу - як додатковий дохід в бюджет  Розвадівської ОТГ

16.11.2019, 13:01

Реєстрація шлюбу - як додатковий дохід в бюджет  Розвадівської ОТГ

Орган місцевого самоврядування надає традиційний перелік адмінiстративних послуг, але деякі ОТГ при  наданні цієї послуги організувують додатковий сервіс. 

Bиконавчі органи сільських, селищних, міських (крім міст обласного значення) рад проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу і смерті (ч.2 ст.6 ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»). Згідно з законодавством, ці послуги надаються безкоштовно, а за реєстрацію шлюбу стягується 0,85 грн. державного мита. 

При сплаті цього мита значно більшу вартість становлять банківські послуги. Однак, громади мають можливість отримувати дохід за додаткові послуги, які користуються популярністю у мешканців. За словами радника з юридичних питань Львівськго ЦРМС Андрія Гниди, ч.3 ст. 20 ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» передбачає можливість надання платних послуг, серед яких є саме урочисті обряди реєстрації шлюбу, заручин, народження тощо. 

На першому поверсі Розвадівської сільської ради є приміщення площею понад 100 кв. м. За кошти місцевого бюджету тут облаштували залу для проведення урочистих обрядів; зробили гарний ремонт, придбали необхідні меблі і кількість бажаючих зареєструвати шлюб урочисто стрімко зросла, послугами залу користуються не лише мешканці і не лише із власної ОТГ, а й із сусідніх населених пунктів. 

Враховуючи таку популярність послуги, 23 серпня 2019 року Розвадівська сільська рада прийняла рішення №659, яким затвердила Положення про надання платних послуг з питань державної реєстрації актів цивільного стану. Це Положення визначає порядок проведення урочистих церемоній шлюбу, заручин тощо. Для заявників, які хочуть виключно зареєструвати факт одруження, послуга і надалі залишається безоплатною. Також визначено пільгові категорії, яким урочистий обряд буде проведено безкоштовно, а саме: для постраждалих від аварії на ЧАЕС, особам з інвалідністю 1 та 2-ї груп, а також малозабезпеченим громадянам. 

Згідно з рішенням сільської ради за проведення урочистого обряду встановили оплату у 300 гривень, що є цілком економічно обґрунтованим. Для визначення вартості послуги було проаналізовано вартість надання аналогічних послуг у інших населених пунктах – як у великих містах, так і у менших населених пунктах. Враховано вартість витрат, пов’язаних із надання послуг урочистою реєстрації шлюбу. Складовими вартості послуги є прямі матеріальні витрати, такі як вартість матеріалів під час надання платної послуги, а також інші прямі та непрямі витрати (тепло-, водопостачання і водовідведення, електроенергії, зносу основних засобів та нематеріальних активів тощо). 

Плата за надання додаткових послуг буде стягуватись, починаючи з 01 січня 2020 року, в безготівковій формі шляхом попередньої оплати. Підтвердженням оплати платних послуг стане платіжний документ - квитанція чи платіжне доручення з відміткою банку.

У сільській раді очікують, що за рік до місцевого бюджету надійде не менше 15-20 тис гривень додаткових надходжень, які будуть скеровані на відшкодування витрат із надання послуг урочистої реєстрації шлюбу. 

Такі підрахунки ґрунтуються на аналізі активності за поточний період, оскільки за 9 місяців 2019 року у Розвадівській сільській раді було укладено вже понад 60 шлюбів, хоча за наявності урочистої церемонії ця кількість була б набагато більшою. 

Секретар Розвадівської сільської ради Христина Огоновська впевнена, що у Розвадові є усі умови провести урочистий обряд не гірше, ніж у РАЦСі районного центру. А додаткові кошти допоможуть зробити цю послугу ще більш цікавою, а отже, затребуваною, не тільки серед громадян ОТГ, але й серед інших мешканців Миколаївського району. 

«Запровадивши дану платну послугу у громаді дбають не лише про фінансову вигоду для місцевого бюджету, а й про задоволення потреб громадян, які хочуть користуватися послугою сповна. Мати можливість зробити це урочисто з гостями, зафіксувати на фотографіях, а не просто отримати відповідний документ у секретаря ради», - розповідає радник з юридичних питань Львівського ЦРМС Андрій Гнида. Ця можливість передбачена в чинному законодавстві та точно буде користуватися популярністю. 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: