24.07.2018, 17:56

Загальнобудинковим лічильникам газу - баста

Закон переміг газового монополіста

У грудні 2017 році Верховна Рада України внесла зміни до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" щодо порядку встановлення лічильників споживачам природного газу, який унеможливлює встановлення газорозподільними компаніями загальнобудинкових лічильників без згоди співвласників багатоквартирних будинків.

Це, на думку ініціаторів законопроекту, мало б зняти градус напруги, що наростав через невдоволення мешканців, яким доводиться платити не за фактично використаний газ, а за об’єм, спожитий усіма сусідами у багатоповерхівці.

Монополісту ПАТ "Львівгаз", звичайно, з метою економії дешевше встановити будинковий, ніж індивідуальні вузли обліку природного газу.

"Батьківщинівці" Львова вважають це грубим порушенням законодавства. Вони стали на захист мешканців міста й розпочали масштабний судовий процес, аби покази загальнобудинкового лічильника не брались до відома, адже такий лічильник створений для зведення балансу природного газу саме для "облгазів", але плату для споживачів за ним нараховувати не можна.

Враховуючи, що споживачем є фізична особа, яка отримує природний газ з метою використання його для власних побутових потреб, будинковий лічильник дійсно не може бути засобом комерційного обліку для споживача.

На це є кілька причин:
- будинковий лічильник не дає достовірних даних щодо визначення обсягів передачі та розподілу газу саме для окремого споживача (квартири);
- будинковий лічильник встановлений не на межі балансової належності (тобто підключений до одного житлового будинку та не розмежований на кількість квартир у ньому), тому багатоквартирний будинок не є об'єктом споживача, на відміну від квартири;
- місце встановлення такого лічильника не є точкою комерційного обліку (точка на комерційній межі розподілу мережі або умовна точка, в якій відбувається зміна власника природного газу - ред.).

Нині у Шевченківському суді Львова відбулось чергове засідання щодо цього питання.

Громадський активіст, "батьківщинівець" Богдан Рабешко переконаний, що у нарахуванні коштів за спожитий газ індивідуальному лічильнику альтернатив немає.

"Ми виступаємо проти встановлення незаконних загальнобудинкових лічильників, оскільки вони не можуть показувати дійсне споживання природного газу саме для окремої квартири. Кабмін протягом трьох місяців з прийняття цих змін мав ухвалити нові правила щодо встановлення індивідуальних лічильників газу. Нині ж закон не діє. Це відвертий саботаж уряду Гройсмана. Я вважаю, що лобісти з газових компаній доклались, аби цей закон став недієвим", - говорить він.

Також він розповів, що скоро уряд і Кабмін планує змінити норми споживання газу від 3,3 метра кубічних до 8,8.

Таким чином, плата за газ для 30% споживачів, у яких ще не встановили індивідуальні газові лічильники, збільшиться.

Відтак, суд визнав незаконними нарахування за спожитий природний газ з показів загальнобудинкового газового лічильника та зобов'язав ПАТ "Львівгаз" здійснити перерахунок на підставі норм споживання природного газу для споживача, квартира якого не обладнана індивідуальним газовим лічильником, з розрахунку 3,3 метра кубічного на одну особу. Ця сума становить близько двох тисяч гривень.

Попередньо також відбувались судові справи щодо накладання штрафних санкцій "Львівгазом" шляхом збільшення граничних обсягів споживання газу на мешканців, які протестували щодо встановлення у них загальнобудинкових лічильників. Такі будинки переплачували за місяць понад 10 тисяч гривень понаднормово. В результаті, активістам також вдалось оскаржити рішення "Львівгазу", який, своєю чергою, зробив перерахунок мешканцям шести будинків за нормами 3,3 метра кубічних замість 9,8.

Текст та фото: WN

  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: