• Головна
  • Новини
  • Вийшла у світ монографія «Образ жінки у творчості Олекси Новаківського»

19.02.2019, 18:55

Вийшла у світ монографія «Образ жінки у творчості Олекси Новаківського»

Вийшла у світ монографія «Образ жінки у творчості Олекси Новаківського». Про це повідомила авторка монографії, заслужений діяч мистецтв, довголітня дослідниця творчості Олекси Новаківського Любов Волошин.

Пропонована увазі читача монографія Любові Волошин - довголітньої дослідниці творчості Олекси Новаківського - присвячена ще одній яскравій сторінці у творчому доробку цього визначного українського художника. Автор праці, опираючись на чисельні літературні та архівні джерела, вперше у вітчизняній літературі висвітлює принципово важливу у творчості Олекси Новаківського роль жіночих образів, що були для нього улюбленим засобом поетичного іносказання та символістської трансформації реальності.

Як пише у передмові Любов Волошин: «Жінка виступає у творчості Новаківського головним засобом символістської персоніфікації у таких складних для візуального зображення духовно-світоглядних темах та мотивах, як неоромантична візія національного відродження України, рефлексії над сенсом життя і трагізмом людського призначення, настрої екзистенційної тривоги, погляди на жіноче начало, як носія життєдайних сил та ірраціональної влади еросу, роздуми про красу материнства та інші.

Жінка була також основним персонажем у низці його композиційних задумів, зафіксованих лише у рисунках і не втілених у малярстві, яких як «Українська Мадонна» 1913 р., «Свято дівоче» 1917 р., «Тріумф материнства» 1924 р., «Весна» 1932 р. та інші».

Монографія укладена за такими розділами: «Жінка, як уособлення України у творах Олекси Новаківського», «Образ Богородиці (Мадонни)», «Жінка – муза художника», «Краса жінки-матері» та іншими. Чудово представлено ілюстративний матеріал та каталог ілюстрованих творів О. Новаківського.

У праці вперше в Україні публікується низка закордонних малярських творів Олекси Новаківського, а також малознаних його рисунків. Книга адресована дослідникам-мистецтвознавцям, студентам вищих художніх учбових закладів, культурологам та усім шанувальникам мистецтва.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: