• Головна
  • Новини
  • Відкрито виставку ікон, біля яких молився Маркіян Шашкевич

30.11.2018, 14:15

Відкрито виставку ікон, біля яких молився Маркіян Шашкевич

Постать видатного українського поета, духовного і національного просвітника, отця Маркіяна Шашкевича заслуговує на визнання на всеукраїнському рівні. 

На цьому наголосив голова ЛОО ВО "Батьківщина" Михайло Цимбалюк під час відкриття виставки ікон, біля яких молився отець Маркіян Шашкевич.

Зокрема, на своїй сторінці в Фейсбуці Михайло Цимбалюк написав : «Маркіян Шашкевич – роса на долоні Ангела», - ці слова я почув сьогодні і вони відразу глибоко закарбувалися у моїй душі. Бо краще про видатного українського поета, письменника, духовного і національного просвітника й не скажеш… Ці слова належать львівському історику Галині Корнєєвій, яка нині (29 листопада) відкривала виставку ікон, біля яких молився отець Маркіян Шашкевич.

Відомо, що той, хто чогось прагне шукає можливості, а той хто не має наміру працювати – шукає причину. Пані Галина постійно знаходить можливості, ігноруючи будь-які труднощі. Саме ця наполегливість дозволила науковцям, які працювали під її егідою, під час експедиції Львівщиною знайти ікони, біля яких молився отець Маркіян Шашкевич, а також речі, пов'язані із його священичою діяльністю.

Тривалий час багато ікон на парафіях Маркіяна Шашкевича вважалися втраченими, але науковцям таки вдалося знайти ці справжні артефакти української культури – і зараз ми можемо їх споглядати у галереї «Мистецький простір», що у Львові. А все це завдяки самовідданості Галини Корнєєвої та інших дослідників і науковців!

Маркіяна Шашкевича без перебільшення можна вважати визначальною постаттю у становленні української культури. А тому ми повинні ретельно берегти пам'ять про нього і передавати її з покоління в покоління. Саме тому я свого часу був одним з ініціаторів вшанування засновника «Руської Трійці» на всеукраїнському рівні і досі намагаюся долучатися до проектів та ініціатив, які покликані популяризувати постать видатного Українця. А, на щастя, ініціативи таки є: зокрема, цьогоріч побував у Львівському університеті на презентації книги «Сіймо, а збирати будемо» науковця Василя Романюка.

Переконаний, що Україні є чим пишатися, є що досліджувати й пізнавати… А відтак, вірю, що самовідданих людей, які працюють за покликом серця на благо України ставатиме все більше!".

 

 

 

 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: