• Головна
  • Новини
  • На Личакові вшанували 178-річчя з дня смерті Маркіяна Шашкевича

07.06.2021, 12:18

На Личакові вшанували 178-річчя з дня смерті Маркіяна Шашкевича

Сьогодні, 7 липня, в Україні відзначають 178-річчя з дня смерті Маркіяна Шашкевича (1811 – 1843) – письменника, поета, священика УГКЦ, натхненника національного відродження Галичини, найбільш відомого, як співзасновника українського гуртка національно-свідомої молоді «Руська трійця» та співавтора альманаху «Русалка Дністровая».

Про це повідомили у Львівській ОДА.

Маркіян Шашкевич перепохований на Личаківському кладовищі. Представники обласної та місцевої влад вшанували пам’ять громадського діяча покладанням квітів до його могили. Від імені Львівської облдержадміністрації у заході взяли участь заступник голови Львівської ОДА Іван Собко та представники департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА.

«Студент духовної семінарії Маркіян Шашкевич разом з однодумцями у свої молоді роки розуміли необхідність збереження української мови та поширення українських творів в окремих виданнях. В той час, у середині ХІХ ст., коли Галичина перебувала у складі Австро-Угорщини, не кожен вже відомий громадський діяч мав сміливість відкрито захищати рідну мову та літературу. Маркіяна Шашкевича називають галицьким пророком, будителем, зачинателем нової української літератури в Галичині. Адже саме з таких подій як видання «Русалки Дністрової» складався непростий шлях до створення незалежної і вільної України», - сказав Іван Собко.

Основними ідеологами гуртка «Руська трійця» були однокурсники Маркіяна Шашкевича з духовної семінарії – Яків Головацький та Іван Вагилевич, проте до діяльності гуртка долучалися і інші семінаристи. Результатом їхньої діяльності була підготовка рукописів, збірок, авторських поезій слухачів духовної семінарії, а головне — виданого у Будапешті альманаху «Русалка Дністровая» (1837), який мав вирішальний вплив на національне відродження та розвиток української літератури в Галичині.

«Русалка Дністровая» - перший на той час, виданий українською мовою, збірник казок і ліричних поезій, написаних авторами збірника, народних пісень, історичних, фольклорних та інших творів.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: