17.07.2018, 15:37

У Єгипті розкопали майстерню мумій

У некрополі біля єгипетського селища Саккара археологи виявили раніше невідомий поховальний комплекс.

У центрі комплексу – майстерня для муміфікації, де жерці готували тіла померлих до поховання, повідомляє Science Alert.

У майстерні, яка розташована на глибині 30 метрів, фахівці знайшли низку поховальних камер із трьома дерев'яними трунами, вапняковим саркофагом, мумією і предметами для потойбічного життя.

В одній з трун була посмертна маска, виготовлена з позолоченого срібла, з очима, інкрустованими кальцитом, обсидіаном і чорним каменем, який міг бути оніксом. Маски такого кшталту не знаходили з 1939 року.

"Виявлення цієї маски можна назвати сенсацією. Досі збереглося дуже мало масок з дорогоцінного металу, тому що гробниці більшості давньоєгипетських сановників були розграбовані в стародавні часи", – повідомив археолог з Тюбінгенського університету й очільник німецько-єгипетської команди, яка зробила це відкриття, Рамадан Бадрі Хусейн.

Ученим вдалося з'ясувати особу власника маски – він був другим жерцем матері-богині Мут і жерцем її зміїного втілення. Жив і помер за часів правління 26-ї династії (саїсько-перський період (664-404 рр. до н.е.)).

Комплекс складається з декількох поховальних шахт. Над однією з них археологи знайшли залишки будівлі, зведеної з глинистої цегли й блоків вапняку. Це, як з'ясувалося, було місце, де священики муміфікували тіла перед похованням. Там їх висушували з використанням натурального консерванту на основі солі, а також готували полотняні пов'язки для обгортання.

Горщики, знайдені в схожому на підвал приміщенні, містили мірні чашки й миски з назвами олій, які використовувалися в процесі бальзамування.

"Ця знахідка настільки важлива, наскільки вона велика. У нас є олії та мірні чаші – всі вони позначені ... Завдяки цьому ми можемо визначити хімічний склад олій і з'ясувати, що вони собою являють", – підкреслив Рамадан Бадрі Хусейн.

У Єгипті сподіваються, що відкриття привабить більше туристів до місць стародавніх поховань.

 

Фото джерело

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: