29.08.2018, 18:15

У Львові вшанували пам'ять загиблих під Іловайськом

Трагедія забрала життя сотень захисників України.

Сьогодні, 29 серпня, львів'яни зібрались біля пам'ятника Тарасу Шевченку, аби згадати про подвиг героїв, які поклали своє життя в бою за Іловайськ Донецької області.

Бої під Іловайськом стали одним з переломних моментів війни на сході: Збройні сили України втратили ініціативу на Донбасі та перейшли від атаки до оборони.

18 серпня, в ході запеклих боїв, українські силовики, що значною частиною складалися з добровольчих батальйонів, увійшли в Іловайськ. Вони змогли взяти під свій контроль частину міста, однак після заходу сил регулярних російських військ 23-24 серпня у тил українського угрупування з території РФ, а також через дезертирство окремих українських підрозділів, іловайське угрупування опинилося в оточенні.

У ніч з 28 на 29 серпня Володимир Путін звернувся до "сил ополчення" із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні.

Зранку, 29 серпня російський офіцер прибув до Многопілля і повідомив українській стороні, що вихід має відбуватися без зброї. О 8:15 українські військові організованими колонами почали рух з міста за попередньо домовленими з російською стороною маршрутами, тоді ж Іловайськ було оточено потрійним кільцем російської окупаційної армії. Колони були розстріляні на марші...

"На позицію підійшли військові без розпізнавальних знаків, - генштаб сказав пропустити. Військові ж виявились російськими, адже усіх, хто був на позиції, взяли в полон. 29 серпня увійшли підрозділи Мотороли. "Зелений коридор" розстрілюється армією Російської Фередації", - відомо зі спогадів очевидців трагедії.

Лише за офіційними даними, в Іловайському котлі загинуло 366 бійців, 429 - поранено, близько 300 потрапило в полон, 158 - зникли безвісти.

"Бої за Іловайськ були стратегічними, це в подальшому покаже карта, події на війні та Мінські домовленості. Та російська армія, знаючи, що наші хлопці були без набоїв, не поставила нас на коліна. Ці герої, з думкою про вірну смерть, ціною власного життя захистили нас, тому, сьогодні ми їх згадуємо, адже саме їм завдячуємо своїм мирним життям та можливістю спокійно пити каву у Львові", - розповідає Олена Живко, керівник всеукраїнської громадської організації "Об'єднання добровольців".

За її словами, підвищення до генерала Віктора Муженка, начальника генштабу, безкарність винних у трагедії та президентство Петра Порошенка чітко говорить про те, що "з цією владою війна, на жаль, не закінчиться ніколи".

Святослав Сірий, начальник штабу Національного Корпусу Львівщини вважає, що Іловайський котел - трагедія новітньої української історії, у якої немає об'єктивних причин, адже це сталось лише через сплановану провокацію, недбальство та бажання знищити добровольський рух.

"Це зрада, - запевняє він, - вона обійшлась Україні у сотні найкращих синів, які б сьогодні могли й надалі звільняти окуповані території та розбудовувати державу. За неофіційними даними, це - понад тисячу загиблих. Відповідальний за це Генштаб та, безпосередньо, Порошенко, як гарант Конституції. Ми пам'ятаємо, не забудемо і помстимось".

Текст і фото: WN

  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: