• Головна
  • Новини
  • Софіївка – місце оповите романтикою та сповнене любові

16.02.2019, 14:07

Софіївка – місце оповите романтикою та сповнене любові

Часом, настає момент коли втомлюєшся від метушливого ритму міста Від монотонного шуму. Від сірості та буденності міських будівель. Від постійного хаотичного руху – транспорту та людей.

Саме в такі моменти, коли хочеться відпочити та змінити звичний міський пейзаж на щось живописне та захоплююче ми починаємо шукати незвичні та захоплюючі місця для подорожі. Найпростіше відволіктися від буденних справ в парках, особливо коли часу на відпочинок не так багато як хотілося б. Тому, пропонуємо відвідати унікальний та живописний дендрологічний парк Софіївка у місті Умань. Це місце створено заради любові, оповите романтичними легендами, пронизане сонячними променями та сповнене ароматами квітучих рослин на весні та влітку.

Маркіза янголів

Джерелом натхнення для створення найкрасивішого парку-дендрарія стала невичерпна сила кохання польського магната Станіслава Потоцького до своєї дружини Софії. Жінки, про яку могли писатися романи потужніші за будь-які жіночі історії. Одна з версій її життєпису говорить про її знатне грецьке походження, хоча інша при цьому стверджує, що її родовід ведеться від торговця худобою. Прекрасна жінка за своє життя зіграла безліч реальних ролей - куртизанка, звідниця, дружина, коханка, причому всі різних, але однаково іменитих дворян, серед них і Григорія Потьомкіна. Ця розумна красуня, як говорили сучасники, не була далека і від політичних або шпигунських ігор.

Але при всьому різноманітті її талантів головний - в іншому. В тому, що вона акуратно, так «по-жіночому» делікатно натякнула Потоцькому, закоханому в неї до безтями, що в уманських землях було б доречно і чудесно створити щось на зразок парку Аркадія, розташованого неподалік від Неборова. І ось почався відлік історії знаменитої Софіївки.

Життя цієї пари після було наповнене багатьма дуже різними подіями, але свою головну роль в створенні парку вони відіграли. У 1796 році інженер Людвіг Метцель береться за будівництво парку в урочищі Кам'янка. Парку, складеного на честь Софії Глявоне - її прізвище до того, як вона стала Потоцькою в квітні 1798 року.

І робота закипіла. Вибухала земля і скелясті бар'єри, гуркотіли кирки запрошених робочих, які пробивали в скелях гроти, пізніше названі гротами Діани і Каліпсо. Розроблялась система водних ресурсів, викопувалися ставки. Саджались дерева, чагарники. Роботи знайшлося для більш ніж 800 селян. Фінансування парку дійшло до 2 000 250 рублів сріблом. І вже травневими тихими днями Софію можна було зустріти на алеях новоствореного парку - такий подарунок до її іменин підготував закоханий поміщик. І назвав парк її ім'ям. Не кожна красуня може отримати таке визнання в любові. Однак, крім Потоцької, володіла парком ще одна важлива особа - Олександра Федорівна, дружина імператора Миколи I. У 1832 році, коли було придушено повстання в Польщі і конфісковані всі володіння знатних Потоцьких, парк став подарунком вже для іншої.

Романтичних дух античності

Зараз Софіївка є Національним дендрологічним парком України, а також відіграє роль науково-дослідного інституту Національної академії наук України. Сьогодні тут можна побачити 3323 види різних за розмірами, формою та сортами дерев, чагарників та іншої флори, місцевої та екзотичної. Навряд чи одного візиту буде достатньо, щоб побачити та сповна оцінити красу та різноманітність парку, проте і однієї зустрічі з ним вистачить, щоб полюбити це місце та бажати повернутися сюди знову і знову.

Площа парку досить велика і складає 179,2 га землі. На ній є не тільки різноманітна та дивовижна рослинність, а й безліч інших, створених руками людини з матеріалів природи, шедеврів. Нічого істотно не змінюючи, створювалися нові майже природні чудеса, щось злегка направивши, щось трохи доповнивши або обробивши. І ось перед нами: павільйон Флори, Площа зборів, фонтан Змія, Тарпейська скеля, Грот страхів і сумнівів, Венеціанський місток, грот Сцилли, статуї богів і героїв стародавніх міфів Греції та Риму, водоспад, що падає з великої висоти, долина Циклопів, річка, що проходить під землею, білосніжні лебеді, верткі качури на рівній водній поверхні ставка.

Прогулюючись по парку, ви немов переноситесь за часів античності. Ви виявляєте в затишних куточках сором'язливо заховані статуї, новий поворот відкриває перед вами високі квітучі дерева, ви бачите в глибині вод блискучих риб. І хочеться залишитися тут жити, в цьому спокої античної ідилії.

Одного дня на огляд всіх принад парку явно буде недостатньо. Однак і в цей короткий проміжок ви зможете насолодитися спокоєм, зеленню і чистим повітрям парку.

Час роботи парку Софіївка

 Початок роботи зазвичай з 9 ранку. За додаткову оплату, що не включена в стандартну вартість прохідного квитка, ви можете прогулятися по підземній ріці під назвою Ахеронт, прокататися з вітерцем на катамарані або поромі, по землі - верхи на коні або в кареті, кому як більше до смаку.

Особливості відпочинку в дендрологічному парку Софіївка

У вихідні та свята кількість бажаючих насолодитися відпочинком саме тут просто величезна. Тому дуже рекомендуємо вам відвідати парк в будні дні - і спокійніше, і ціна квитка менше. Так ви зможете прогулятися алеями парку майже на самоті, чого ніяк не вдасться у вихідні, йдучи в потоці туристів.

Що стосується часу року, коли парк найбільш красивий і зможе відкритися вам повністю - це весна, час, коли всі дерева цвітуть і відкриваються сонцю і повітрю, або ж золотою осінню, ближче до листопаду. Саме тоді з’являється можливість ненадовго доторкнутися до самого серця краси Софіївки, яка, як і кожна жінка, трепетно ставиться до своєї зовнішності.

На кінець вересня або в жовтні припадає єврейський Новий рік - це варто врахувати, тому що в цей час відправляються в своє паломництво хасиди - вони йдуть до Умані на могилу цадика Нахмана. Там вони відзначають Рош Ха-Шан. Ці дні також краще провести в іншому місці і не заважати їм.

У парку працюють два сучасних та зручних готелі, відкрито кафе. Дуже романтично оселитися в одному з готелів - вночі у вікна буде плисти чарівний аромат парку. Оселитися можна і в інших готелях Умані - від парку, звичайно, трохи далі, зате для бюджету подорожуючого приємніше. Харчуватися краще в ресторані або в кафе, можна взяти провіант з дому, лише тільки не варто ризикувати, пробуючи насититися їжею на місцевому автовокзалі, втім, як і на більшості з них. Це буде не тільки не смачно, але може виявитися і шкідливо. Якщо у ваші плани не входило залишатися більш ніж на один день - що ж, цей варіант теж непоганий, особливо для першого разу. Запланувати більш довгостроковий візит можна і потім, на майбутнє. На дорогу від Києва до Умані ви витратите максимум три-чотири години, так що ці відстані не так і великі. Дістатися можна як залізницею, так і автобусом, головне встигнути на останній. У разі поїздки на своєму автомобілі рекомендуємо виїхати раніше - місце для парковки може бути не так і просто знайти. Запрошує до подорожі etnoxata.com.ua

Резюмуючи все сказане, час, проведений на території парку Софіївка, ви запам'ятаєте назавжди і напевно захочете повторити візит знову і знову .

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: