Влада Литовченко


14.08.2018, 17:14

Особливості Маковія

14 серпня – свято Маковія.

14 серпня – свято Маковія.

В народі це свято називають Першим Спасом, Медовим Спасом або Спасом на воді. Це свято – одни із трьох серпневих Спасів. 19-го відзначають Яблучний Спас, а на 29 серпня припадає Спас Горіховий. Церква в цей день вшановує пам’ять Семи братів-мучеників Маккавеїв. Авим, Антонін, Гурій, Єлеазар, Евсевон, Адим і Маркелл, а також їх мати Соломонія і вчитель Єлеазар постраждали в 166 році до нашої ери від сирійського царя Антіоха Епіфана – прийняли мученицьку смерть за віру. Звідси, кажуть, і виникла за співзвучністю назва свята – Маковія. На Маковія починається двохтижневий Успінський піст – Спасівка.

У церквах на Першого Спаса святять воду, мак і квіти. До букетів, так званих “маковійчиків”, кладуть різне зілля та квіти – колоски пшениці чи жита, васильки, м’яту, мелісу, любисток, руту, чебрець, полин, гвоздики, чорнобривці, майори, айстри, волове око і, звісно ж, найголовніше – маківки маку. Вважалося, що той, хто несе до церкви освячувати “маковійчика”, повинен бути ситим – аби наступний рік був урожайним. Після освячення букет клали за іконами і зберігали як оберіг від різних недугів і чар. Навесні мак розсівали на городі, а висушені квіти-трави дівчата вплітали у волосся – "щоб волосся з голови не випадало".

Відбувалася в цей день і церковна хода до річки, святили криниці та джерела. Освячена в цей день вода цінувалася не менше від водохрещенської та вважалася цілющою від хвороб. Відомий етнограф та фольклорист Олекса Воропай писав, що “хворі пропасницею купаються в річці, бо вода в цей день вважається цілющою”.

Також в цей час вулики вже наповнювалися медом і пасічники починали його збирати. Тому й називали свято ще Медовим Спасом.

За традицією на Маковея готували шулики або ломанці. Тісто готували пісне і прісне, часом навіть без соди, звідки й пішла приказка: “Із води та муки пече баба шулики”. Ретельно вимішували, ділили на шматочки, ще раз вимішували і розкачували коржі завтовшки у 0,5 см. Потім робили ножем ромбовидні надрізи (щоб готовий корж добре ламався, звідси друга назва — ламанці) і пекли в печі на сковороді, змащеній олією. Перевертали, щоб корж рівномірно запікався з обох боків. У макітрі розтирали мак до появи молока, розводили його медовою ситою і цією солодкою підливою поливали дрібно поламані коржі. На Маковія діти ходили у гості до родичів і смакували шулики. Подобаються ці ласощі й дорослим.

За народними прикметами: “Перший Спас – це проводи літа”, “Перший Спас – перша сівба озимих”, “З Першого Спаса – холодні роси”.

З Маковієм!

                                                                                                                                                                                                                         Фото автора

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: