• Головна
  • Новини
  • Навіщо платити більше – бідний електорат дешевше підкупити під час виборів

28.04.2018, 17:42

Навіщо платити більше – бідний електорат дешевше підкупити під час виборів

КВУ: на виборах в ОТГ зафіксовано десятки фактів підкупу і західні області – не виняток.

Спостерігачі Комітету Виборців України повідомили про понад 20 фактів підкупу виборців під час перших місцевих виборів 29 квітня. Вибори призначені в 40 об’єднаних громадах.

Зокрема, підкуп зафіксовали у більшості об’єднаних громад. Зокрема, в Одеській, Волинській, Луганській, Запорізькій, Полтавській, Рівненській, Кіровоградській, Чернівецькій областях.

Здебільшого підкуп здійснювався через надання виборцям певних товарів чи послуг безкоштовно або за пільговою ціною. При цьому в окремих громадах мала місце пряма роздача грошових коштів.

У Тернопільській, Одеській, Дніпропетровській, Волинській, Харківській областях правоохоронцями відкрито кримінальні провадження за фактом підкупу виборців. Зокрема, на Одещині співробітниками Прокуратури виявлено факти підкупу в місті Кілія (центр Кілійської ОТГ). За даними слідства схема підкупу передбачала оману виборців та укладання безоплатних угод з кандидатом для проведення агітації, а згодом голосування за певних осіб в обмін на грошову винагороду в розмірі 600 грн.

Роздачу товарів та продуктових наборів зафіксовано у 9 об’єднаних громадах. Зокрема, в Запорізькій області (Новоукраїнська ОТГ, Михайлівська ОТГ, Олександрівська ОТГ, Степананівська Перша ОТГ), Волинській (Торчинська ОТГ), Луганській (Лозно-Олександрівська ОТГ), Рівненській (Олександрійська ОТГ), Херсонській (Новорайська ОТГ) та Чернівецькій (Заставнівська ОТГ). На Волині кандидати роздавали виборцями курчат і комбікорм, на Запоріжжі – будівельні матеріали та дрова, на Луганщині – медикаменти, на Буковині та Рівненщині – продукти харчування і алкогольні напої.

«На жаль, існує висока мовірність, що 90% справ щодо підкупу виборців або взагалі не дійдуть до суду, або «розваляться» у процесі розгляду. Однак це є не лише проблемою чинного законодавства, але й часто результатом низької роботи правоохоронних органів. Одним із механізмів покращення ситуації та збільшення кількості судових вироків щодо організаторів підкупу може стати прийняття урядового законопроекту, що передбачає збільшення відповідальності за підкуп та надання для правоохоронців нових інструментів у боротьбі із цим явищем», - зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Відповідно до ст. 160 Кримінального Кодексу України пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років. Під неправомірною вигодою слід розуміти кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує три відсотки розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав.

ФОТО – vilne.org.ua

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: