• Головна
  • Новини
  • На Львівщині знову назріває загроза втрати пам'яток національного значення

11.05.2018, 18:07

На Львівщині знову назріває загроза втрати пам'яток національного значення

У Львові знову заговорили про зазіхання на історичну спадщину, яку залишив по собі видатний музейник Борис Возницький, зокрема, про зміну власності на неї.

Усе через те, що 25 квітня гендиректор Львівської галереї мистецтв Тарас Возняк звернувся до голови ЛОР Олександра Ганущина з проханням ініціювати передачу цілісних архітектурних комплексів замків до сфери управління Мінкульту в оперативне управління Львівської галереї мистецтв.

Про це сьогодні зокрема і йшлося на прес-конференції "Національні пам’ятки. Загроза привласнення і втрати» сьогодні",  передає кореспондент WestNews.

Загроза втрати пам'яток національного значення, серед яких є Олеський, Підгорецький та Залочівський замки, виникла вже понад рік тому, відколи новопризначений генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького Тарас Возняк звернувся до обласної ради і ЛОДА щодо сприяння у переукладенні договорів оренди на низку об’єктів, які перебувають у користуванні галереї. 

Йдеться про історичні будівлі, які належать Львівській національній галереї мистецтв, зокрема: оборонну вежу в П’ятничанах, каплицю Боїмів та башту колишньої Свяходухівської церкви XVIII у Львові, Олеський, Золочівський та Підгорецький замки. У ЛОР вирішили спочатку історичні пам’ятки та землі біля них передати у комунальну власність обласної ради, а вже потім – у державну.

17 квітня 2018 року Львівська облрада ухвалила рішення про залучення інвестицій у майно спільної власності територіальних громад Львівської області, таким чином, в обхід чинного законодавства надається можливість тіньової приватизації об'єктів комунальної власності.

Колишній голова Обласної ради Олег Панькевич розповів: «Вже не вперше ми говоримо про проблему спроби Львівської обласної ради стати власником державного майна, яке зараз є у користуванні Львівської національної галереї мистецтв, зокрема Олеського, Підгорецького та Золочівського замків. Ця проблема з’явилась вже понад рік тому. Причиною також став лист пана Возняка до ЛОР та ЛОДА. Після того був проект рішення ЛОР щодо того, що обласна влада може бути власником цього майна».

"Протягом останніх двох років, коли при владі Тарас Возняк, ми спостерігаємо культурну революцію, яка чітко і прозоро говорить про те, що цим людям українські цінності байдужі, вони не мають національної свідомості. По суті, це найвідвертіший сепаратизм по відношенню до української культури", – запевнив Валерій Потюк, голова Львівського обласного відділення Українського фонду культури.

"Гендиректор галереї Тарас Возняк, немічна від культури людина, вже закрив два відділи музею та продовжує роздавати спадщину Возницького" – наголосила Лариса Разінкова-Возницька, екс-директор Львівської національної галереї мистецтв.

Через неврегульований майновий статус цих об'єктів існує реальна загроза їх руйнування, оскільки ні Мінкульт України, ні ЛОДА впродовж десятиліть не здійснюють необхідного фінансування регламентних робіт по забезпеченню належного технічного стану, у тому числі протиаварійних робіт, з метою збереження об'єктів культурної спадщини.   

Текст і фото: WN

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: