23.07.2018, 08:15

Куба обмінює комунізм на соціалізм

Країна вивчає проект нової конституції.

Проект нової конституції Куби передбачає визнання прав громадян на приватну власність.

Про це пише DW.com.

У парламенті Куби обговорюється проект новий конституції країни, який повинен замінити чинну конституцію, прийняту за часів Фіделя Кастро в 1976 році.

Як оголосив секретар Держради Куби Омеро Акоста, основний закон повинен визнати право громадян на приватну власність. Крім того, замість будівництва "комуністичного суспільства" як мету проект конституції пропонує "будівництво соціалізму".

Нова конституція Куби повинна відобразити політичні та економічні зміни, щоб зміцнити позиції однопартійної системи в країні в майбутньому.

Так, проект передбачає лібералізацію економічного ладу, зокрема, визнання приватної власності.

Це має, в свою чергу, забезпечити правове визнання малого бізнесу, який процвітає у зв'язку з останніми економічними реформами.

Хоча правлячою політичною силою залишається комуністична партія, проект конституції передбачає велику ступінь розмежування влади після майже 60-річного правління братів Кастро.

Згідно з документом, замість президента уряд очолить прем'єр-міністр. Крім того, президент більше не буде головою Державної ради і Ради міністрів. Замість цього Державну раду - вищий виконавчий орган Куби - буде очолювати голова парламенту.

Проект нового основного закону передбачає обмеження для президента за віком і часом перебування на посаді. Так, при першому вступі на посаду президент Куби має бути не старшим за 60 років, крім того, він не може обиратися більше двох разів поспіль. Термін перебування на посаді президента - 5 років.

Раніше стало відомо, що в новій конституції Куби хочуть дозволити одностатеві шлюби. У проекті документа йдеться, що "шлюб - це добровільний союз між двома людьми" без вказівки їх статі.

Засідання парламенту за новою конституцією повинні завершитися 23 липня, після проекту депутатами він буде винесений на референдум.

 

Фото з відкритих джерел

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: