16.01.2019, 11:46

Фірмовий рецепт з Полтавщини передали до Парижу

Буряковий квас за старовинним рецептом кулінар та переможець проекту «МастерШеф» Євген Клопотенко дізнався у етно-дослідниці Олени Щербань з Полтавщини

Вже потім, під час поїздки за кордон, розповів французам про цей унікальний напій, який їм так сподобався, що натомість вони відкрили йому секрети своїх страв.

Минулої осені кулінарний експерт побував разом зі своїми студентами на майстер-класі у фундаторки садиби «Лялина Світлиця» в Опішні Диканського району.

Олена Щербань та Євген Клопотенко у садибі «Лялина Світлиця» приготували буряковий квас

 Олена Щербань та Євген Клопотенко у садибі «Лялина Світлиця» приготували буряковий квас

Насправді, авторка рецепту знаменитого квасу – Катерина Скрипка, мати Олени Щербань, тому він так і називається – «Від мами Каті». Квас можна використовувати для приготування борщів, соусів, напоїв, заправляти хрін.

Катерина Скрипка вже третій рік у туристичній садибі варить борщ, галушки, вареники. І знає особливу засмажку з трьох сортів червоного буряка.

Із 5 січня «Лялина Світлиця» вже почала приймати гостей у спеціальному шалаші й «меланкувати», як говорить Катерина Скрипка. Для людбителів давніх традицій пропонують спробувати незвичний борщик у глиняному горщику з грушами, раками, сливами, рибою та куркою, які готують спеціально на замовлення.

Відтворені стародавні страви припали до душі й Євгену Клопотенку. Адже, як розповіла Олена Щербань, гість з Києва запозичив у неї  близько 40 різних рецептів для свого нового ресторану в Києві.

Відкриття закладу під назвою «100 років тому вперед» заплпновано уже за місяць. Звичайно, серед запрошених і етно-дослідниця з Полтавщини. За її словами, у закладі будуть відновлювати українські народні страви на сучасний манер. Олена Щербань розповіла, що її чоловік, навіть спеціально їздив до Києва будувати таку саму піч в ресторані, як у неї в Опішні, щоб страви виходили точно такими.

За словами етно-дослідниці, подібні старовинні рецепти – це надбання всього українського народу та її роду:
«Я абсолютно не проти поділитися унікальними рецептами. Хай воно сіється, множиться, розвивається. Я дуже тішуся, коли мене копіюють, адже це є не копія, а продовження.

Подібні рецепти раніше багато хто знав, але зараз вони забуті. І ми з мамою, сестрою, мамою чоловіка збираємоі відновлюємо родові рецепти тодішніх органічних страв».

Додамо, що Олена Щербань займається дослідженням українського етносу та популяризацією національної гастрономічної культури вже 17 років, з чим об`їздила майже кожен куточок України.

Вона відзначає своєю основною заслугою те, що дізнавшись у старожилів унікальні знання, вона ніколи їх не ховає, а завжди розповідає усім бажаючим, щоб відродити первозданну українську кухню повсюди. Майстриня впевнена, що добро повертається, а значить, до неї приходять нові знання, знайомства та можливості.

Довідка

Євген Клопотенко – український шеф-кухар, кулінарний експерт, бізнесмен, телеведучий. Переможець проекту «МастерШеф», засновник соціального проекту зі зміни культури харчування «CultFood».

Євген Клопотенко вчиться робити катану кашу в Опішні

 Євген Клопотенко вчиться робити катану кашу 

zmist.pl.ua

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: