• Головна
  • Новини
  • Зеленський: Купувати чи продавати землю зможуть тільки українські громадяни та українські компанії

19.09.2019, 10:50

Зеленський: Купувати чи продавати землю зможуть тільки українські громадяни та українські компанії

У пропонованій моделі земельного ринку передбачається, що право на купівлю і продаж землі матимуть тільки українці та українські компанії.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час виступу на конференції щодо реформи управління земельними відносинами, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Земля належить українцям. У моделі, яку пропонуємо ми з урядом, купувати чи продавати землю зможуть тільки українські громадяни та українські компанії. Страшилки про китайців, про арабів чи про інопланетян, які вивезуть нашу землю вагонами — це маячня”, - запевнив Президент.

Він підкреслив, що питання ринку землі в Україні наразі є дуже чутливим, тому потребує широкого і публічного обговорення.

Водночас глава держави переконаний, що земля - це власність громадян, і у них нарешті повинне з’явитися “не гібридне, а повноцінне право власності на свою рідну землю”, тобто право володіти, користуватися та розпоряджатися землею.

Зеленський нагадав, що у 2001 році в законі, яким був накладений мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, прописано, що депутати повинні розробити прозорий механізм купівлі/продажу землі. За його словами, за ці 18 років механізм так і не був прописаний, а з’явився “масштабний процвітаючий тіньовий ринок”.

“Це мільйон гектарів землі й десятки мільярдів гривень. І виграє, вибачте, від цього, не малий фермер, не простий селянин, а місцеві так звані "князьки". Більше того, за цей час з 7 млн українців, які володіють землею, майже 1 млн громадян померли, так і не отримавши від держави шансу стати заможними господарями своєї землі, не отримавши право власності”, - зазначив Президент.

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський доручив Кабміну до 1 жовтня 2019 року подати у Верховну Раду законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення. Парламент має ухвалити його до 1 грудня.

Заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні була запроваджена у 2001 році. З 2002 року мораторій неодноразово продовжувався. У грудні 2018-го Верховна Рада продовжила його до 1 січня 2020 року.

У серпні 2019 року Зеленський на українсько-турецькому бізнес-форумі у Стамбулі заявив, що Україна до кінця року проведе земельну реформу, щоб створити ринок землі на 40 млн га.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: