• Головна
  • Новини
  • Засновник нафтотрейденгової компанії «Oil Start» про вплив повномасштабного вторгнення на галузь нафтопродуктів

09.10.2023, 12:14

Засновник нафтотрейденгової компанії «Oil Start» про вплив повномасштабного вторгнення на галузь нафтопродуктів

З початком повномасштабного вторгнення в Україну відбулись суттєві зміни в умовах ведення бізнесу. Геополітична нестабільність та зміни в економічному середовищі значно вплинули на діяльність підприємств. Сьогодні ми маємо можливість поспілкуватись з Дорелом, який є засновником мережі АЗС та нафтотрейдингової компанії "Oil Start". У цьому інтерв'ю ми розглядаємо важливі аспекти, які охоплюють вплив геополітичних факторів на бізнес, а також стратегічні рішення та перспективи розвитку компанії в умовах надзвичайних обставин.

24 лютого 2022 року змінило життя кожного українця та бізнесу. Як ви оцінюєте вплив повномасштабного вторгнення на галузь нафтопродуктів на загальному рівні?

З початком війни у сфері нафтопродуктів відбулися значущі зміни. Спостерігалася реорганізація ринку, оскільки раніше постачальниками були в основному Білорусь та Росія, і був налаштований механізм, який зруйнувався з початком військових дій. Тому ситуація вимагала переорієнтації на постачальників з Європи. Перший період було важко, оскільки Україна не була готова до раптової зміни логістики та імпорту товарів з інших країн. Відсутність попередньо укладених контрактів з європейськими постачальниками призвела до труднощів у їх укладенні, а також виникли складнощі у фінансовому моніторингу. Державні органи вживали активних заходів для контролю над валютними операціями через значні валютні ризики та різницю в курсі. Проте цей період також відзначився кардинальними трансформаціями, зокрема для нашої компанії. Ми рішуче розширили горизонти, вирішивши розпочати постачання палива з-за кордону, відкривши нові напрямки в гуртовій торгівлі та трейдингу.

Які основні зміни відбулися в вашій компанії внаслідок цих подій?

У моїй компанії відбулись кардинальні зміни та значний ріст. У нас тепер працює велика команда, яка спеціалізується на продажу нафтопродуктів та роздрібній торгівлі, і ми активно розширюємо свою діяльність. Ми інвестуємо у розвиток нашої країни та підтримуємо розвиток свого бізнесу. Через війну відкрилися нові можливості, бо зламалися певні корупційні схеми, які раніше перешкоджали виходити на прямі контракти. Аналізуючи ринок до повномасштабного вторгнення та після, можна помітити, що відкрилося багато нових підприємств у сфері нафтопродуктів, які розпочали свою активну діяльність. Це призвело до перенасичення сфери нафтопродуктів, тому планується чистка ринку і ми вже повертаємося до тих умов та до того заробітку, який мали до війни.

Чи відчули ви кризу в галузі нафтопродуктів, чи, навпаки, це був час розквіту бізнесу? Які були основні виклики і складнощі?

Складнощі були тоді, коли в Україні зовсім не було нафти і АЗС більшу частину свого часу пустували через брак ресурсу, або працювали безперервно, коли він був. В той момент було два варіанти розвитку подій: залишати справи на самообіг і чекати, коли ситуація сама вирішиться, або вмикати мозок та вивчати нові правила гри, особливо, на законодавчому ринку. Наша команда вибрала другий варіант і зосередила зусилля на пошуку ресурсів для забезпечення неперервної роботи АЗС, забезпечуючи тим самим населення можливістю заправити автомобілі та зберігаючи функціональність логістичних процесів. Все було максимально не зрозуміло, але ми не мали іншого виходу, окрім як продовжувати рухатися вперед.

Як ви та ваша компанія адаптувалися до нових умов після повномасштабного вторгнення?

Ми не чекали, доки вичерпаються ресурси в Україні, і відразу прийняли рішення вийти на новий ринок імпорту. У цьому процесі ми поставали перед певними труднощами, включаючи потребу у встановленні нових партнерських відносин та укладанні контрактів. Одним з наших перших партнерів була компанія з Болгарії. Для отримання контракту нам необхідно було отримати підтвердження від фінансового моніторингу, що зазвичай забирало тижні, і також транспортним компаніям довелося отримати міжнародну ліцензію, для якої потрібен був досвід понад три роки. Ми успішно вирішили ці питання і розпочали співпрацю з Болгарією. Додатково наймати транспорт було практично неможливо через серйозний дефіцит транспортних засобів, тому нам довелося користуватися вже наявними транспортними ресурсами.

Які були найбільші втрати та вигоди для вашої компанії через ці події?

До втрат могло призвести придбання залізничного состава. На початку війни попит на бензовози був високим, оскільки всі логістичні процеси перебудовувалися для перевезення нафтопродуктів з Європи, що призвело до дефіциту цих транспортних засобів. Ми прийняли рішення піти альтернативним шляхом та інвестували у придбання потягу, розраховуючи на подальше зниження вартості бензовозів. Початково експлуатація потягу була успішною, але з часом стало очевидно, що це не є вигідним варіантом, особливо з урахуванням конкуренції від великих корпорацій, спеціалізованих у перевезенні нафтопродуктів потягами з Румунії. Після ретельного аналізу ми з командою прийняли рішення скористатися послугами інших поїздів, замість утримання власного состава. Ми вчасно продали потяг за нульову вартість та цим запобігли серйозним втратам, що, на мою думку, є вдалим рішенням. Також варто відзначити інцидент, пов'язаний з недобросовісним клієнтом, який надавав ресурси сумнівним компаніям. Ця ситуація призвела до включення нашої компанії до чорного списку разом з численними доброчесними партнерами, які, як і ми, не мали жодного стосунку до сумнівних дій злочинних компаній. Тоді ми зіштовхнулись з арештом рахунку, що призвело до тимчасового припинення функціонування компанії та її роботи з великим гуртом на деякий час, це ускладнило митну процедуру для наших товарів та призвело до втрат. Проте ми успішно виграли судовий спір і ця проблема була вирішена. Цей досвід призвів до впровадження аналізу майбутніх партнерів та клієнтів на рівні юридичної безпеки та економічного добробуту.

Як вплинуло повномасштабне вторгнення на цінову політику у вашій компанії та загалом на ринку України?

Очевидно, що ціни значно зросли через перебудову ринку та зміну партнерів. Проте важливо відзначити сприяння нашої держави, яка зменшила ставки акцизу та ПДВ на деякий час, щоб забезпечити нормальне функціонування нашого бізнесу, оскільки це мало важливий вплив на експорт зерна та інші аспекти. Зараз, звісно ж, акцизи та ПДВ повернулися на свої місця, валютний курс значно підвищився і витрати на логістику зросли.

 Які тенденції щодо ціноутворення зберігаються зараз, і чи планують вони змінюватись найближчим часом?

Ціни на пальне постійно зростають, і ця тенденція спостерігається не лише в нашій країні, але стосується всього світу. Не потрібно забувати, що росія є великим імпортером нафтопродуктів, тому через заборону на цей ресурс не тільки в Україні, а й в Європі є тенденція росту цін. На сьогоднішні ми спостерігаємо лише зростання вартості, і передбачити подальший розвиток є завданням складним через вплив багатьох факторів. Наразі курс валюти також зростає, що може призвести до подорожчання інших аспектів.

Які важливі уроки для себе та для компанії ви винесли за ці півтора року повномасштабного вторгнення? Можливо змінили бачення розвитку бізнесу або внесли певні інновації?

Перший і важливий аспект – це фінанси та фінансова грамотність. Ти можеш думати, що заробляєш, але коли не маєш звітності – ти дуже ризикуєш своїм бізнесом. У минулому було багато ситуацій та помилок, але я не жалкую, оскільки вони є частиною навчання та розвитку. Я можу відчувати розчарування тільки у тому випадку, якщо упустив якусь можливість або можливість для покращення. Проте, помилки є цінним досвідом і частиною процесу вдосконалення.

 Які перспективи ви бачите для галузі нафтопродуктів після перемоги? Які можливості для розвитку є вже зараз і будуть у майбутньому?

Коли одеський порт знову запрацює в нормальному безпечному режимі, це відкриє можливості для великих постачань нафтопродуктів на танкерах, до яких будуть залучатись великі компанії. Це, своєю чергою, може призвести до конкуренції, тоді поступово компанії-імпортери знищуватимуть малих гравців. Таким чином, перспективи в даному сценарії належать великим компаніям. Ми готові складати конкуренцію великим потужним компаніям, адже ми в період важких часів зберігаємо основну цінність: працюємо для людей, роблячи якісне доступним з особливим підходом до справи.

Стратегія нашої компанії спрямована на співпрацю із західними партнерами, зокрема з Румунією та Польщею, оскільки південні та східні напрямки наразі є менш стабільними та небезпечними.

Ми також плануємо розвивати мережу модульних заправок по всій Україні, оскільки це дозволить нам надавати якісні нафтопродукти за доступними цінами в умовах зростальних вартостей енергоресурсів.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: