• Головна
  • Новини
  • За 9 місяців цього року у Львівській області народилося 735 недоношених немовлят

17.11.2021, 12:41

За 9 місяців цього року у Львівській області народилося 735 недоношених немовлят

17 листопада – Всесвітній день недоношених дітей. Це ще одна нагода підвищити обізнаність про передчасні пологи та співпрацювати з партнерами по всьому світу, щоб запобігти цьому.

Про це повідомив департамент охорони здоров’я Львівської ОДА.

Щороку все більша кількість країн відзначає Всесвітній день недоношених дітей, організовуючи національні та місцеві заходи, включаючи публічні мистецькі інсталяції, парламентські слухання, зустрічі медичних працівників, марші чи фіолетове освітлення державних будівель.

«Спільними зусиллями ми можемо допомогти кожній мамі, дитині та родині закласти найкращий початок життя. Кожен неонатальний досвід впливає на сім'ї по-різному, але ми знаємо, наскільки важливо відчувати зв'язок з людьми, які пройшли подібну подорож. Це не тільки досвід, а й вагома емоційна та моральна підтримка», - зазначила експерт департаменту охорони здоров’я з неонатології та інтенсивної терапії новонароджених Ольга Децик.

Це глобальний рух, що інформує про передчасні пологи та іноді руйнівний вплив, який вони можуть мати на сім’ї. На жаль, недоношеність є основною причиною смерті дітей до п'яти років. 15 мільйонів дітей щороку народжуються недоношеними.

Як повідомила експерт департаменту охорони здоров’я з неонатології та інтенсивної терапії новонароджених Зоряна Салабай щорічно в Україні та, зокрема, у Львівській області до 5% дітей народжується передчасно. Ця тенденція залишається незмінною впродовж багатьох років.

Так, за 9 місяців 2021 року у Львівській області народилося 735 недоношених немовлят, що становить саме 5% від усіх новонароджених. За 9 місяців цього року народилося 56 дітей з масою тіла від 500 до 999 г.

«Лікування таких пацієнтів є надзвичайно складним. Потребує великої кількості не лише дороговартісних медикаментів та витратних матеріалів,  спеціального обладнання, а й високого професіоналізму, людяності і любові всієї команди медиків. Загалом, за період тривалого лікування передчасно народженої дитини (декілька місяців), стикаємось зі складними викликами та проблемами, пов’язаними з ураженням та незрілістю всіх органів і систем. Кожен пацієнт є вкрай індивідуальним та потребує особливого підходу. Велике значення має стан здоров’я матері, перебіг вагітності, пологів, а також спадкові чиннику ризику. На сьогоднішній день, у Львівському неонатальному центрі Львівської обласної клінічної лікарні, яка спеціалізується впродовж 45 років на лікуванні недоношених, знаходиться 40 передчасно народжених немовлят різної вагової категорії», - зазначила експерт.

Ключові слова:

Всесвітній день недоношених дітей

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: