• Головна
  • Новини
  • За 9 місяців цього року на Львівщині виявили 327 осіб з ВІЛ-інфекцією

26.11.2019, 09:43

За 9 місяців цього року на Львівщині виявили 327 осіб з ВІЛ-інфекцією

У понеділок, 25 листопада, біля будівлі Львівської обласної державної адміністрації, кожен охочий зміг пройти експрес-тестування на ВІЛ/СНІД. Захід організували в межах загальнообласної інформаційно-просвітницької профілактичної кампанії щодо активного виявлення хворих на ВІЛ- інфекцію/СНІД з метою збереження їхнього здоров’я та здоров’я інших людей у Львівській області.

Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Говорить директор Львівського обласного центру громадського здоров’я Мар’яна Служинська.«На обліку в нашому центрі знаходиться близько 3700 осіб з ВІЛ-позитивним статусом. За 9 місяців 2019 року ми виявили 327 осіб. В нас спостерігається незначне зниження захворюваності на ВІЛ-інфекцію. Хоча остаточні цифри ми зможемо сказати в кінці року. З кожним роком все більше і частіше звертаються пацієнти, які мають третю або четверту стадію ВІЛ-інфекції. Діагноз ВІЛ-інфекція встановлюється в людей, які захворіли не вчора, не місяць чи рік тому, а які хворіють впродовж 5-7 років і вони вже звертаються до нас маючи клінічні прояви або симптоми ВІЛ-інфекції. Симптоматично про це довідатись неможливо. Для того, щоб поставити діагноз потрібно пройти тест на ВІЛ-інфекцію, це єдиний метод діагностувати вірус імунодефіциту людини. Тому закликаємо всіх, у кого були епізоди ризикованої поведінки обстежуватись на ВІЛ-інфекцію».

Як повідомила Мар’яна Служинська, передаватися інфекція може через незахищені статеві контакти, через кров, при вживанні ін’єкційних наркотиків, при використанні нестерильного інструментарію. Лікування ВІЛ-інфекції є безкоштовним. В області наявна достатня кількість препаратів, тому усіх пацієнтів, в яких виявлено позитивний ВІЛ-статус скеровуватимуть до центру громадського здоров’я, де вони матимуть можливість отримати безкоштовну терапію. ВІЛ-інфекція це не є вирок, це хронічне захворювання, з яким люди можуть повноцінно жити протягом багатьох років. В європейському регіоні Україна є серед лідерів поширення ВІЛ-інфекції, після Росії. В нас фіксується пізнє звернення пацієнтів. В Європі 48% звертаються на пізніх стадіях, у нас – більше 60%. «Тому осіб, які мали ризиковану поведінку, закликаємо обстежитись, вчасно звертатись до спеціалістів, адже це допоможе зберегти їхнє здоров’я та життя».

«Благодійний фонд «Салюс» реалізує проект «Профілактика ВІЛ/СНІДу серед представників уразливих груп», в рамках якого працюємо з такими особами як споживачі ін’єкційних наркотиків і працівники секс-бізнесу. Метою проекту є зменшення шкоди саме для тих людей, які вживають наркотики. Це передбачає, перш за все, забезпечення споживачів стерильними інструментами в обмін на використані. Саме завдяки мобільній амбулаторії ця робота дозволяє нам здійснювати оперативні кроки. Важливим компонентом є тестування і лікування клієнтів. Оскільки ВІЛ-інфекція стосується не тільки уразливих груп, а й загального населення, то сьогоднішня акція пропагує пройти тестування кожному охочому», - зазначила керівник проекту «Профілактика ВІЛ/СНІДу серед уразливих груп» Оксана Грушинська.

Тестування відбувалося швидкими тестами. Впродовж 15 хв, особа дізнається про свій результат. При негативному результаті надається консультація про шляхи інфікування та безпечну поведінку, при позитивному результаті – людину скеровують у центр громадського здоров’я. Впродовж двох годин пройшли тестування 76 осіб, ВІЛ-позитивних не виявлено.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: