• Головна
  • Новини
  • З 1 жовтня старі купюри від 5 до 200 грн прийматимуть лише у банках

26.09.2020, 10:55

З 1 жовтня старі купюри від 5 до 200 грн прийматимуть лише у банках

З 1 жовтня Нацбанк починає наступний етап оновлення банкнот та монет. З обігу будуть виведені монети номіналом 25 копійок, а також всі паперові банкноти, випущені до 2003 року. Відтак, вони перестають бути платіжним засобом.

Про це інформує “Главком” з посиланням на Нацбанк.

“Монети номіналом 25 копійок та усі банкноти гривні старих зразків, уведені в обіг до 2003 року, перестають бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою та будуть вилучені з обігу з 01 жовтня 2020 року”, – повідомили у регуляторі.

Платіжними засобами перестають бути всі паперові купюри, випущені до 2003 р. Приклади таких купюр можна побачити на картинці.

Фото: Главком

Наразі в обігу таких банкнот залишається близько 1,8% від загальної кількості. Як пояснили у регуляторі, протягом трьх останніх років їхній обсяг майже не змінився. Тобто, громадяни ними майже не розраховуються, ці банкноти не інкасуються і до банків не надходять.

Зазначається, що ймовірно значна частина цих банкнот вже осіла в колекціях, загубилась або була пошкоджена. Приміром, банкноти номіналом 1-2 грн., випущені в 90-х роках, зараз вже продаються за кілька десятків, а то й сотень гривень для колекційних потреб. Хоча у свій час випускались великими тиражами і були звичайним платіжним засобом.

Окрім того, є ще одна зміна від НБУ – активізація виведення з обігу паперових банкнот 1 та 2 грн та жовтих монет номіналом 1 грн. зразка 1996 р. Вони залишатимуться платіжними засобами, і жодних обмежень у їхньому використанні не буде.

Коли такі гроші потраплятимуть до НБУ, регулятор відправлятиме їх на утилізацію і замінюватиме на «сріблясті» монети зразка 2018 р. Це робиться для того, щоб в обігу з часом були лише однакові 1 і 2 грн, йдеться у повідомленні.

Тому, через припинення функціонування монет номіналом 25 коп. і купюр, випущених до 2003 року, під час здійснення платежів, ними не можна буде розраховуватись з 1 жовтня.

“Тобто, усі магазини, ресторани, сфера побуту мають припинити їх приймати”, — наголосив директор Департаменту грошового обігу Нацбанку Віктор Зайвенко.

Якщо після цієї дати відповідні купюри та монети залишаться в торгівельних мережах, вони повинні здати їх в каси банків до 16 жовтня. Для обігу паперових купюр 1 і 2 грн, випущених після 2003 року, і жовтих монет в 1 грн жодних змін для споживачів немає. Ними й далі можна вільно розраховуватись, а їхнє виведення – справа НБУ.

Відзначається, якщо після 1 жовтня у вас залишаться будь-які купюри, випущені до 2003 року, чи монети номіналом 25 коп., у вас ще буде час для того, аби обміняти їх на нові. Впродовж 1 року, до 30 вересня 2021 р., можна буде звернутися до відділення будь-якого банку.

Впродовж 3 років, до 30 вересня 2023 р., обмін можна буде провести у НБУ та одному з уповноважених банків. Це Ощадбанк, Приватбанк, Райффайзен Банк Аваль та ПУМБ. Процедура обміну відбуватиметься безкоштовно. Хоча, якщо застарілі гроші у вас зберігаються у гарному стані, перш, ніж йти в банк, можна спробувати продати їх колекціонерам, йдеться у повідомленні.

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: