05.01.2021, 11:30

Які страви можна приготувати на Святвечір

Святвечір — це вечір перед Різдвом, коли українці за традицією родинами збираються на спільну вечерю. У цей день завершується сорокаденний піст, а на стіл виставляють 12 традиційних страв, кожна з яких має своє особливе значення. Суспільне зібрало найпоширеніші страви, які можна приготувати до Святвечора.

Про це пише Суспільне

Чому саме дванадцять страв

Етнографи припускають, що це може бути пов'язано з 12 місяцями, утім віряни трактують число 12 як згадку про учнів Ісуса Христа - дванадцять апостолів. Традиційно вважається, що страви мають бути пісними, утім їхні назви та складники дещо відрізняються у залежності від регіону України.

Головні страви на Святвечір

Головною різдвяною стравою вважається кутя. Інші 11 мають бути пісні: без м'яса, молока, яєць та жиру. Традиційно кутю готують з пшениці та додають до неї мед, мак, волоські горіхи та родзинки. В деяких регіонах цю страву готують з рису. У кожній родині є свій рецепт приготування.

За традицією кутю на центр столу може ставити лише господиня у глиняному полумиску або будь-якій іншій глибокій тарілці. Страва має символічний зміст, оскільки пшениця, як зерно, є символом вічності.

Крім куті, на українському різдвяному столі за традицією обов'язково має бути узвар, який символізує очищення тіла та душі. Його готують з сушених яблук, груш, чорносливу, ягід шипшини та меду.

Що готувати на Святвечір

Серед страв на столі має бути хліб або різдвяний калач — традиційний обрядовий хліб із білого борошна, випечений у формі кола із крученого й переплетеного тіста, з отвором посередині.

До столу також традиційно подають вареники за капустою та картоплею, які символізують достаток та ситність. Зручність страви в тому, що за один раз можна приготувати одразу дві з дванадцяти пісних страв. Їх можна подавати із засмаженою цибулею або з грибною підливою.

Також на стіл ставлять страви з риби у будь-якій варіації приготування: це може бути як просто оселедець, так і запечена риба з овочами.

Господині часто варять на Святвечір пісний борщ з грибами та квасолею. Страву можна подавати з пампушками з часником, що також вважатиметься ще однією стравою на різдвяному столі. За бажанням, борщ можна замінити на капусняк.

Часто до столу подають голубці з начинкою з тертої картоплі, або гречки чи рису,  политі підливкою з грибами. Символічність страви полягає в тому, що голуб приносить мир та злагоду, а самі голубці готуються з капусти, яка є символом єднання родини навколо однієї основи, стабільності та сили.

Оскільки на різдвяному столі гриби та капуста є важливими символами, страв з них може бути багато. Тож традиційно господині подають тушковану капусту з грибами.

На стіл також виставляють мариновані страви: огірки, помідори та гриби.

Також можна приготувати страви з квасолі та гороху, які символізують весну.

Серед салатів до столу традиційно подається страва з відвареного буряка, натертого на тертці з великими отворами, та чорносливу. Салат заправляють товченим часником та олією.

Традиції на Святвечір

Вечеряти родина сідає лише тоді, коли на небі з’явиться перша зірка, яка є символом того, що Ісус Христос народився. Після Святвечора вночі, або вранці вся родина іде до церкви.

Також існує традиція, що під час вечері члени родини на знак миру і єдності діляться одне з одним шматочком пісного хліба.

Обов’язково на святковому столі мають бути: свічка, сіль та часник, який кладуть на чотири кути столу під скатертину, щоб відігнати від родини й хати злих духів.

Також коли когось із родини немає вдома, для нього ставлять тарілку та кладуть столове наряддя. Якщо у цей час в дім заходить стороння людина, його теж запрошують до столу. Гість на Святій Вечері, за віруванням, приносив щастя в дім.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: