• Головна
  • Новини
  • Як не стати жертвою кліщів під час травневих свят - пояснюють лікарі

26.04.2021, 17:30

Як не стати жертвою кліщів під час травневих свят - пояснюють лікарі

Невдовзі – травневі свята, а отже – саме час брати сім’ю і їхати на шашлики на природу. Однак таке корисне і невинне, на перший погляд, дозвілля може таїти в собі різні небезпеки.

Про одну з них, а також про те, як від неї вберегтися, УНН поспілкувався з київськими лікарями.

Усе про кліщів та їх небезпечні укуси

Так, мова йде про кліщів, які активно псують життя любителям відпочинку на свіжому повітрі починаючи вже з середини весни (найактивніші ці комахи протягом квітня-червня, серпня-жовтня).

Варто також зазначити, що кліщі мешкають не лише у лісі чи парках, але і на газонах, найчастіше – у траві на висоті 20-60 см.

Для людини кліщ небезпечний, адже своїм укусом можуть передавати небезпечні для здоров’я захворювання, такі як кліщовий бореліоз – або хворобу Лайма, кліщовий вірусний енцефаліт, марсельську гарячку тощо.

Першими ознаками хвороби Лайма є почервоніння у тому місці, де присмокталась комаха, а також головний біль, млявість, ломота у всьому тілі. Ризик заразитися варіюється від тривалості присмоктування кліща – низький у першу добу, а от на третю досягає чи не 100%. Якщо не лікувати на ранній стадії, хвороба Лайма може призвести до ураження шкіри, суглобів, м’язів, нервової, серцево-судинної системи, навіть призвести до інвалідності.

У свою чергу, кліщовий вірусний енцефаліт має такі симптоми як гарячка, нудота, блювота, порушення сну. Уражує хвороба переважно ЦНС, при цьому в окремих випадках це може призвести до летальних наслідків.

Як уникнути небезпечного укусу?

Аби уникнути укуса кліща, а отже і всіх наслідків, що його супроводжують, лікарі радять дотримуватись наступних правил:

1) Перед вилазкою на природу необхідно подбати про відповідне вбрання. Лікарі радять обирати закрите взуття та одяг – з довгими рукавами, бажано вдягнути штани. Найбільш безпечним буде одяг світлого кольору, адже на ньому потім легше виявити незваного гостя. Також варто вдягти головний убір і закрити шию.

2) Перед прогулянкою можна скористатись засобом проти комах, а також повторно нанести засіб під час самої вилазки – коли час дії засобу мине.

3) Під час прогулянки, найбезпечнішим буде триматись ближче до центру стежки та не заходити в траву, де кліщів – найбільше. Обравши місце для привалу, його варто звільнити від сухої трави, гілок та хмизу, в радіусі до 25 метрів.

4) Під час і після повернення з відпочинку надворі, лікарі радять ретельно перевіряти себе та своїх близьких, адже насправді відчути укус комахи вкрай складно. Вдома, огляд найкраще провести у білій ванні з хорошим освітленням. Крім того, після прогулянки варто випрасувати весь одяг – просте витрушування не допоможе позбутись кліща. Також необхідно ретельно перевірити речі, які ви принесли з прогулянки – сумки, підстилки тощо.

Якщо надворі з вами гуляв ваш домашній улюбленець – його також варто перевірити на наявність кліщів.

Як зазначають фахівці, кліщ може триматись на тілі людини або тварини до 12 діб.

Що робити, якщо вас все ж вкусили?

Якщо хижаку все ж вдалось присмоктатись до вас, медики закликають негайно звернутись до лікаря. Зокрема, у травмпункті фахівці допоможуть витягти кліща і підкажуть, що робити далі.

Якщо лікаря поблизу немає, можна спробувати видалити кліща самостійно. Так, спеціальні пристрої для видалення кліщів продаються у ветеринарних аптеках.

Такий пристрій необхідно притиснути до шкіри, підсунути під кліща, акуратно розхитати його з боку в бік, після чого повільно викрутити комаху.

Якщо спеціального пристрою немає, можна спробувати зробити це пальцями, обгорнувши їх марлевою сереткою, або пенцетом чи петлею з нитки. Витягати кліща необхідно повільно, без різких рухів.

Після видалення кліща, фахівці радять промити рану антисептиком, а руки вмити з милом.

Також, зазначають лікарі, вкрай важливо протягом трьох тижнів після укусу спостерігати за своїм станом, зокрема перевіряти температуру тіла. У разі її підвищення чи почервоніння шкіри, треба негайно звернутись до лікарні.

За даними медиків, близько 20 тисяч людей щорічно звертається з укусами кліщів до закладів охорони здоров’я.

Згідно з інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ, у 2020 році серед українців було зареєстровано 2 745 випадків хвороби Лайма та 2 випадки кліщового енцефаліту. Крім того, протягом січня-лютого 2021 року було уже зареєстровано 70 випадків захворювання на бореліоз.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: