• Головна
  • Новини
  • Як минув перший в Україні легальний бурштиновий аукціон

17.10.2020, 10:39

Як минув перший в Україні легальний бурштиновий аукціон

Перший аукціон легально видобутого бурштину 16 жовтня провели у Луцьку. Продавали каміння масою від кількох грамів до пів кілограма. Увесь видобутий на Волині бурштин організатори аукціону розділили на 8 фракцій.

Під час першого аукціону "з молотка" пішло 627 кілограмів бурштину на загальну суму 21 мільйон 650 тисяч гривень, пише Суспільне.

Обласне комунальне підприємство "Волиньприродресурс", яке місяць тому почало копати каміння, за цей час добуло тонну 84 кілограми янтарю, який виставили на торги, - розповів Суспільному його керівник Анатолій Капустюк.

Іноземні покупці та мільйонні угоди: як минув перший в Україні легальний аукціон

Найдорожчі лоти експерти Державного гемологічного центру оцінили у майже 2700 доларів за кілограм, розповів його керівник Андрій Ткаленко. В еквіваленті це – майже 77 тисяч гривень. "Видані відповідні експертні висновки за формою, затвердженою Міністерством фінансів", - каже керівник гемогогічного центру.

Іноземні покупці та мільйонні угоди: як минув перший в Україні легальний аукціон

В дебютних торгах взяли участь українці та іноземці. Найбільшу покупку в онлайн-режимі зробили естонці, які придбали 100-кілограмову партію за 210 тисяч доларів США. За курсом НБУ це - 5 млн 950 тисяч гривень.

Українці купували менші партії. "Ціна кусається, зате походження 100% підтверджене", - розповів учасник аукціону Ігор Лішишин. З його слів представники бурштинового бізнесу, які прибули на аукціон раді вийти з тіні.

Як розповів керівник комунального підприємства з видобутку бурштину на Волині Анатолій Капустюк, усі вторговані на аукціоні кошти йдуть в обласний бюджет. Подібні торги в Луцьку планують проводити тепер щомісяця.

Іноземні покупці та мільйонні угоди: як минув перший в Україні легальний аукціон

Нагадаємо, у грудні 2019-го Верховна Рада ухвалила закон про регулювання видобутку бурштину. Він передбачає видачу дозволів на видобуток на певних земельних ділянках, також він вносить зміни до Земельного кодексу, якими передбачається проведення розвідувальних робіт щодо пошуку покладів бурштину. Водночас, закон запроваджує кримінальну відповідальність за незаконний видобуток і відповідальність за недотримання вимог рекультивації.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: