20.06.2021, 09:34

Християни східного обряду сьогодні святкують Трійцю

Християни східного обряду 20 червня святкують День Святої Трійці, або П’ятидесятницю.

Про це повідомляє Укрінформ.

Трійця, або як кажуть здавна в народі, - Зелені свята, після Великодня та Різдва вважається одним із найбільших свят. Святкується завжди у неділю сьомого тижня після Великодня.

У книзі Діянь апостолів ідеться, що через 50 днів після воскресіння Христа Богоматір, апостоли та учні Христа зібралися разом. Вони очікували обіцяного Вчителем хрещення Святим Духом. З шумом, схожим на вітер, Святий Дух зійшов на них у вигляді язиків полум'я (до речі, давньоєврейською «дух» і «вітер» - тотожні). Після цього апостоли заговорили різними мовами, чим дуже здивували оточуючих. Так збулася обіцянка Христа: Святий Дух став наставляти учнів, давав їм сили творити чудеса в ім'я Бога і проповідувати християнство по всьому світу.

Хрещення учнів Христа Святим Духом вважається днем народження християнської Церкви. За православним ученням, саме Святий Дух освячує Церкву та об'єднує вірян, даючи їм можливість долучитися до Бога. Дар Святого Духа, котрий отримали апостоли в день П'ятидесятниці, всі віряни отримують через таїнства хрещення і миропомазання.

Свято П'ятидесятниці називається також Трійцею, бо цього дня Господь уперше проявився в усіх своїх іпостасях - як Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий. П'ятидесятницю почали широко відзначати з IV століття, після ухвалення церквою догмата про Трійцю - визнання існування єдиного Бога з одночасним визнанням трьох його проявів (ликів, іпостасей).

Цього дня у православних храмах виконується одна з найурочистіших та найвеличніших служб у році: підлогу храму устеляють свіжоскошеною травою, ікони прикрашають гілками дерев. На всенощній уперше за 50 днів після Пасхи лунає дивовижна молитва, звернена до Святого Духа: "Царю Небесний, Утішителю, Душе істини...".

Напередодні П'ятидесятниці, в суботу, християни вшановують пам'ять спочилих родичів - ця субота має назву Троїцької батьківської суботи. У понеділок святкують День Святого Духа. Оскільки богослужінню Церкви притаманна своя кольорова гама, яка допомагає передати смисл церковних подій, то колір Трійці - зелений. Він символізує вічне життя і є кольором третьої іпостасі Трійці - Святого Духа, що дає життя по волі Бога Отця за участю Бога Сина. Зеленню прикрашаються храми, зеленого кольору є вбрання священник.

Тиждень після Трійці називається седмицею першою після П'ятидесятниці, і під час нього не постують. Закінчується він неділею всіх святих і заговинами на Петрів піст, який цьогоріч  триватиме з 28 червня до 12 липня.

В Україні церковна традиція святкування цього свята доволі міцно переплелася з дохристиянськими віруваннями. Для українців Зелені свята здавна були найпоетичнішим святом, тісно пов'язаним з природою, світом живих і померлих. Трійця надзвичайно багата на всілякі обрядодії, які в кожному регіоні свої. Можна згадати й "завивання вінків", і "русалії" ("русальський тиждень"), і обряд "водіння Тополі" на Полтавщині, "водіння Верби" на Чернігівщині чи "Куста" на Поліссі, і обряд поминання покійників "діди" тощо.

Трійця - це остаточне прощання з весною і зустріч літа. "Трійця, - казали з цього приводу, - трьома святами багата: квітами, травами й рум'яним літом".

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: