• Головна
  • Новини
  • Сьогодні православні відзначають Собор Пресвятої Богородиці

08.01.2022, 12:35

Сьогодні православні відзначають Собор Пресвятої Богородиці

8 січня, відразу після того, як буде відсвятковано Різдво Христове, віруючі відзначають ще одне свято - Собор Пресвятої Богородиці.

Православна церква звертається до Богоматері з хвалебними піснями і молитвами, пише УНІАН.  Крім Діви Марії Церква також вшановує пам'ять інших осіб, близьких до Ісуса Христа - Йосипа, пророка Давида - предка Христа, і святого Якова - сина Йосипа від першого шлюбу, брата Господнього. Свято було названо "Собором", оскільки в цей день відбувається загальне (соборне) шанування святих, які пов'язані з Марією та Ісусом.

Історія свята

Після народження Ісуса Ангел з'явився Марії та Йосипу і велів їм бігти до Єгипту, оскільки цар Ірод мав намір вбити всіх немовлят у Віфлеємі і знищити Месію. Святий Яків разом з Отцем Своїм Йосипом супроводжував Діву Марію та Ісуса Христа до Єгипту.

Традиції свята

У народі свято Собору називалося "Бабині каші". У цей день на Русі шанували вагітних, породіль і повитух. Їм підносили подарунки, пекли хліб і пироги. Вважалося, що так можна забезпечити жінці легкі пологи. У цей день не можна працювати вагітним і їхнім чоловікам, щоб дитина народилася здоровою. 

Жінки відчували свій зв'язок з Божою Матір'ю. Вони пекли хліб і приносили його до церкви, а там залишали біля вівтаря. Вдома на вечерю варили кашу. День проводили у веселощах - грали на музичних інструментах і розважалися. 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: