• Головна
  • Новини
  • Впродовж літа у Львові діятиме Школа сортування твердих побутових відходів

28.05.2024, 18:47

Впродовж літа у Львові діятиме Школа сортування твердих побутових відходів

Впродовж цього літа у Львові буде діяти Школа сортування відходів. Ініціативу сортування у школах і навчання як це правильно робити, запровадили ще торік. Однак цього року до неї долучилися студенти-екологи ЛНУ ім. І. Франка, які вже навчатимуть школярів і діток з садочків сортуванню. Як наголошують у мерії, завдяки сортуванню минулого року 12 тис. тонн відходів не потрапили на полігони, а пішли на переробку і повторне використання.

Сьогодні лектором і екскурсоводом була Соломія Михалюк, студентка ІІІ-го курсу кафедри екології ЛНУ ім. І. Франка. Дівчина, разом з одногрупниками, в ігровій формі розповідала учням ЗСШ №9, у які контейнери викидати певні види відходів. Адже, за її словами, усі екологічні небезпеки та катаклізми маємо через низьку екосвідомість.

«Найбільше ми продукуємо органічних відходів. Викидати їх потрібно вдома у відерце, з якого потім зручно висипати у бак для органіки вже на контейнерному майданчику. Також можна скидати органіку в пакети, які розкладаються. Але в жодному разі не можна викидати її у поліетиленових кульках.

Пластикові пляшки, перед викиданням у відповідний бак для пластику, потрібно спресувати. У такий спосіб їх більше поміститься у контейнер. Корки від пляшок можна сортувати окремо, бо це інший тип пластику. Тому є окремі пункти, які збирають лише корки.

Батарейки, лампи необхідно здавати у спеціальні пункти прийому, адже це небезпечні відходи. Щодо металу, то його рідко хто викидає на смітник. Метал можна здати у пунктах прийому, ще й заробити на цьому», - розповідає Софія Михалюк.

На важливості сортування наголошує Петро Кінаш, директор ЛКП “Адміністратор послуги з управління побутовими відходами”. Тому минулого року у Львові запровадили проєкт роздільного збору відходів у школах. На сьогодні є приблизно 20 шкіл і 1 садочок, які вже сортують відходи – ЛКП «Львівспецкомунтранс» встановив у цих закладах відповідні кольорові баки для усіх фракцій відходів. А ще понад 2 тис. дітей взяло участь у навчаннях про сортування.

«За минулий рік ми показали дуже крутий результат – місто відсортувало приблизно 7% усіх відходів. А це більше 12 тис. тонн відходів, які не потрапили на полігон. Це приблизно 8 тис. тонн органіки, приблизно 2 тис. тонн пластику і 1,5 тис. тонн скла пішло на повторну переробку. Це один з найвищих показників в Україні.

Зараз ми розуміємо, що у наших відходах є 44% органіки, 17% пластику і 11% скла. Це три основних цінних сировини, яку необхідно відсортувати. А відтак більше 70% всього сміття, яке ми продукуємо, ми можемо переробити, якщо будемо сортувати.

До речі, ми єдині в Україні, хто переробляє органіку», - повідомив Петро Кінаш, директор ЛКП “Адміністратор послуги з управління побутовими відходами”.

Позитивну динаміку у сортуванні відзначає перевізник ТПВ ЛКП «Львівспецкомунтранс», який обслуговує приблизно 20% міста. Як зазначає Микола Стебельський, головний інженер підприємства, навчання щодо правильного сортування, зокрема дітей, дає хороші результати.

«Відносно недавно ми почали встановлювати контейнери для скла. На початку якість сортування скла була дуже поганою. У баки для скла кидали і люмінесцентні лампи і звичайні лампочки. Також у таких баках траплялися і змішані відходи. Натомість зараз якість у рази краща. Ми на практиці бачимо, що інформаційна політика, пояснення, навчання дають результати. Адже якщо порівнювати минулі роки і зараз, то прогрес дуже великий. Люди вчаться і це важливо.

Хоча і на сьогодні частка вторсировини – скла, пластику, органіки у змішаних відходах є ще досить велика. Тому є ще над цим працювати», - додає Микола Стебельський, головний інженер ЛКП “Львівспецкомунтранс”.

Так, на сьогодні у Львові облаштовано 95% всієї інфраструктури, щоб дати можливість мешканцям сортувати. Також місто затвердило єдиного адміністратора послуг з управління побутовими відходами, і розробило й затвердило Програму роздільного збирання побутових відходів на території Львівської міської територіальної громади. Відповідно до цієї програми усі контейнерні майданчики Львова мають бути забезпечені баками для 4 фракцій відходів – змішані, органіка, скло і пластик. Ті майданчики, які ще не мають усіх контейнерів, будуть доукомплектовані.

«Маємо формувати свідомість щодо сортування і забезпечити умови для цього. А Школа сортування, яка буде діяти впродовж літа, завдяки доєднанню до неї тепер ще й студентів, розширить охоплення аудиторії, залученої до інформування про важливість роздільного збору відходів», - відзначає Марія Чижишин, депутатка ЛМР, заступниця голови комісії екології, природокористування та енергозбереження.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: