• Головна
  • Новини
  • Влада намагається не допустити Зеленського до посади президента

24.04.2019, 18:24

Влада намагається не допустити Зеленського до посади президента

Влада через Конституційний суд та Верховну Раду намагається не допустити Зеленського до поста президента.

Про це «Странє» повідомило джерело в суддівських колах.

Організувати голосування в Конституційному суді планують вже в найближчі дні. А його мета - змістити голову КС Станіслава Шевчука і зірвати інавгурацію Володимира Зеленського, якого, за Конституцією, приводить до присяги глава КС. Крім того, стриножити Зеленського можуть депутати Верховної Ради, які можуть зробити тихий переворот, відібравши владу у президента і передавши її парламенту з Кабміном.

Видання з'ясувало, як влада намагається не допустити Зеленського до президентства.

Що готують в Конституційному суді

В КСУ збираються змістити чинного главу Святослава Шевчука, який раніше заявляв, що відмовиться приводити до присяги президента в разі фальсифікації виборів. Формальним приводом для відставки стануть його недавні висловлювання з критикою ініціатив влади. У тому числі ті, які глава суду зробив в недавньому інтерв'ю, де згадав про тиск з боку Порошена.

За даними джерел, готується пояснення, що Шевчук нібито порушив ряд норм професійної етики. Для прийняття рішення щодо відсторонення Шевчука Банковій потрібно знайти 12 голосів суддів КСУ.

За наявною інформацією, відставку глави КС підтримають шість суддів: Микола Мельник, Сергій Сас, Ігор Сліденко, Володимир Мойсик, Олександр Литвинов (йому Петро Порошенко обіцяв головування в КС), Олександр Тупицький.

Ще четверо суддів поки вагаються: Наталія Шаптала, Михайло Гультай, Михайло Запорожець, Олександр Касмінін.

Разом - 10 осіб. Нині ведуться активні пошуки ще двох.

Всього в Конституційному суді 18 осіб - по шість від Президента, Верховної Ради та з'їзду суддів України.

Крім спроб максимально відтягнути інавгурацію президента (щоб у Ради був час обмежити його повноваження, а Зеленський натомість не встиг достроково розпустити парламент) - через зміну керівництва КСУ, команда чинного президента намагається поставити на чолі такого важливого органу свою людину, який би впливав на ситуацію і після відходу Петра Порошенка.

У березні, за два тижні до виборів, троє суддів Конституційного суду вже виступали за відставку його голови Святослава Шевчука. Тоді в ЗМІ обговорювалося тезу, що спроби примусити його до відставки здійснюються, щоб зірвати присягу новообраного президента, адже, згідно з Конституцією, глава держави не може вступити на посаду без приведення до присяги главою КСУ.

Що відбувається у Верховній Раді

 «Стриножила» Володимира Зеленського можуть і через парламент. Відразу після того, як стало ясно, що він переміг на виборах, в Раді був запущений процес, який може привести до того, що у нового президента відберуть владу, передавши її парламенту з Кабміном.

У Раді з'явився закон, який обмежує всі основні повноваження глави держави. Про необхідність його прийняття вже заявили і спікер Андрій Парубій і два його зами - Ірина Геращенко та Оксана Сироід. Судячи з цих заяв, депутати можуть проголосувати за закон «Про президента України» вже 25 квітня. Скандальний документ ще може підписати, покидаючи свій пост, Петро Порошенко.

У тексті законопроекту говориться, що президент не зможе призначати склад НКРЕКУ та інших регуляторів, керівників СБУ в областях. Сама СБУ переходить в підпорядкування прем'єр-міністра та Верховної Ради, контроль за її діяльністю передадуть спеціально створеного комітету Верховної Ради.

За фактом президент, якщо законопроект буде прийнятий, перестає бути Верховним Головнокомандувачем, тому що все управління армією передається прем'єр-міністру.

Секретарем РНБО також стане прем'єр-міністр. Тільки за погодженням з ним президент зможе призначати або звільняти будь-кого у виконавчій владі. Щороку гарант звітуватиме перед Радою за використані кошти.

У проекті закону також спростять процедуру імпічменту.

В цілому з документа випливає, що глава держави позбавляється права взагалі одноосібно приймати будь-які значимі рішення. У тому числі вносити в парламент кандидатури міністра оборони і закордонних справ і взагалі призначень в армії і МЗС. Їх спочатку повинна затвердити і подати коаліція депутатських фракцій.

Авторів законопроекту не бентежить, що ці пункти порушують Конституцію. У пункті 10 статті 106 основного закону говориться: «Президент вносить до Верховної Ради України подання про призначення Міністра оборони України, Міністра закордонних справ України».

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: