• Головна
  • Новини
  • Від СБУ утік глава міжнародної мережі з продажу марихуани: розвернувся і побіг

17.08.2019, 00:28

Від СБУ утік глава міжнародної мережі з продажу марихуани: розвернувся і побіг

Потрясіння! Сьогодні ( 16 серпня) в аеропорту "Бориспіль" під час процедури екстрадиції від співробітників Служби безпеки України утік глава найбільшої міжнародної мережі з продажу марихуани та інших видів наркотиків "Телеграсс", в яку входить 200 тисяч зареєстрованих учасників, - громадянин Ізраїлю і США Амос Дов Сільвер.

Про це на своїй сторінці у ФБ пише журналіст Юрій Бутусов:

"За даними джерел Цензор.Нет, оголошено всеукраїнський розшук, всі-всі сили правоохоронних органів України кинуто на пошуки злочинця, два високопоставлені співробітники СБУ вже усунені від займаних посад.

На відео, вилученому СБУ, видно, як після проходження контролю на вході в термінал Амос Дов Сільвер йде по аеропорту. Після проходження контролю йому не одягли наручники і з нього зняли електронний браслет. Після цього його ескорт, два офіцера главку «К» СБУ, демонстративно пішли приблизно в 5-10 метрах попереду, а затриманий злочинец, абсолютно вільний, йшов за ними ззаду. А потім розвернувся, і спочатку пішки, а потім бігом втік. Не було нічого надзвичайного - нудно і банально. Але шок від цього не менший.

Повний пофігізм. Повна професійна деградація. Вельми ймовірна змова. Втім, покривати цю ситуацію ніхто не буде, СБУ збирається детально повідомляти про хід розслідування, недоторканних в такій ситуації бути не може.

Безпосередньо відповідав за проведення екстрадиції начальник 3-го управління (по боротьбі з наркотиками) Головного управління боротьб з корупцією та організованою злочинністю Орест Михайлецький. А загальне керівництво операцією щодо затриманню і видачі Амоса Сільвера здійснював перший заступник головного управління "К" генерал-лейтенант Анатолій Калюжняк.

Михайлецький в СБУ вважався людиною близькою до Василя Пісного, але після зміни влади його залишили на займаній посаді. Нині Михайлецького трясе внутрішня безпека, а також -  усіх інших причетними - відкрито кримінальну справу, і він головний претендент на реальний тюремний термін. Принаймні 8 офіцерів СБУ тепер дають свідчення, і будуть притягнуті до різних видів відповідальності. А Калюжняк - кадровий працівник "К", відомий тим, що був керівником апарату СБУ часів Януковича, відповідав за весь документообіг, включаючи операції з придушення Майдану. Калюжняк також дасть свідчення, але поки мова про його відсторонення від посади не йде, може відбутися суворою доганою.

Затримання і видача Ізраїлю Сільвера була частиною великої міжнародної операції щодо боротьби з наркотиками - 12 березня цього року в США, Німеччині, Ізраїлі та Україні були одночасно затримані 42 керівники найбільшої мережі продажу наркотиків "Телеграсс". У Месенджері, Телеграмі під керівництвом 34-річного Амоса Сільвера в 2017-му році була створена найбільша в світі мережа з продажу наркотиків, насамперед марихуани, а також ЛСД, гашишу, мережа забезпечує повну анонімність і найнижчі ціни. Сільвер розорив багато злочинних угруповань Ізраїлю, Європи і США - його мережа працює на івриті, ціни впали в 1,5-2 рази. Анонімність висока - дані швидко зачищаються, а розрахунки йдуть в будь-яких валютах - в тому числі в біткоїнах.

Амос Дов Сільвер підвів під свій бізнес ідеологію - він заявляє, що він активіст руху за легалізацію марихуани. Хлопець по-своєму унікальний. Народився 15 жовтня 1984 года, з ортодоксальної єврейської сім'ї, але ще в школі захопився марихуаною. Сільвер почав заробляти скандальну славу, коли відкрито вживав наркотики під час служби в 900-й піхотній бригаді Армії оборони Ізраїлю. Він неодноразово затримувався, але з важкими наркотиками він не зв'язується, виставив собі рамки. І ось його бізнес за якихось два роки досяг таких оборотів, що правоохоронні органи всього світу об'єднали свої зусилля, ініціатором операції були правоохоронні органи Ізраїлю. За наводкою ізраїльтян було організовано затримання Амоса Сільвера в Україні. І тепер його терміново відправили на екстрадицію напередодні візиту прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньяху - у цій справі відіграли важливу роль ізраїльські дипломати, тому питання вирішили швидко, київські суди швидко прийняли всі необхідні рішення і ніхто нічого не затягував.

І ось вся верхівка "Телеграсса" в руках поліції, і нема тільки одного - головного організатора. І тут ... Важко повірити, що така безпечність та таке потурання при видачі злочинця такого калібру, з яким працювало все управління, могли статися випадково. СБУ зганьбилася - і тепер потрібні жорсткі заходи для відновлення порядку. Якщо Амоса Дов Сильверу вдасться уникнути правосуддя і сховатися - цю ганьбу вже нічим змити не вдасться, ми зірвемо зусилля сотень правоохоронців в трьох найважливіших країнах світу. Треба щоб був результат.

Прецедентів, щоб злочинці такого міжнародного масштабу так легко збігали від екстрадиції в аеропорту в історії українських спецслужб ще не було. Амос Дов Сільвер сьогодні став по-своєму легендарною особистістю, сюжет в стилі "Злови мене, якщо зможеш". Наслідки для репутації держави будуть важкі. Під суд повинні піти всі керівники і виконавці цієї провальної екстрадиції. Але ключове питання - чи буде спійманий Амос Дов Сільвер?

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: