• Головна
  • Новини
  • Вибори – це робота для виборця, Або чому Порошенко фальшивий патріот

08.09.2020, 12:13

Вибори – це робота для виборця, Або чому Порошенко фальшивий патріот

Кого «Батьківщина» проведе у місцеві ради? Чому Порошенко фальшивий патріот? Як обрати справді гідних депутатів і відрізнити полову від зерна, – про це у розмові із заступником голови партії ВО «Батьківщина», народним депутатом України Сергієм Власенком.

Понад 45 тисяч кандидатів до місцевих рад, а також майже півтори тисячі кандидатів на очільників ОТГ – посади міських, сільських та селищних голів, представлятимуть партію «Батьківщина» на місцевих виборах, призначених на 25 жовтня. Звідси питання - як партії забезпечити якість кандидатів і вберегтися від політичного трешу? 

Партія «Батьківщина» єдина політична сила в Україні, яка має осередки  практично у всіх громадах. Починаючи від обласного центру і закінчуючи найвіддаленішим селом. Тому ми знаємо наших партійців, знаємо людей, з якими співпрацюємо і які нам симпатизують.

Водночас відбір такої великої кількості людей завжди матиме якусь похибку, але ми робимо все, щоб сто відсотків наших кандидатів відповідали тим вимогам, які ми до них висуваємо. Це професіоналізм, патріотизм, людина повинна знати, які виклики стоять перед громадою, розуміти, як їх подолати, і мати певний життєвий досвід. Навіть якщо це молода людина. Щоб не було, знаєте, так, що перший запис у трудовій книжці­ «студент», а другий «народний депутат України».

Ми розуміємо, що при 45 тисячах депутатів десь можуть бути проблеми, але закон надає можливість відкликати тих депутатів, які будуть вчиняти дії, котрі не відповідатимуть засадничій партійній  позиції. Звісно, я б не хотів, щоб у нас до такого доходило.

Ви маєте на увазі новий Виборчий кодекс?

Так. Власне, і в старому законі була передбачена можливість відкликання депутата, але процедура була більш складна (відклик за народною ініціативою), яка потребувала збору підписів. Тепер усе простіше.

І це правильно. Суспільство вимагає від політичних партій відповідальності. І для цього партія повинна мати важіль впливу на депутата.    

Урядування президента Зеленського виявилось цілком провальним. Чи могли б професійні і патріотичні команди, прийшовши до влади на місцях, збалансувати суспільно-економічну ситуацію?

Команди на місцях можуть трохи скоригувати економічну ситуацію, але кардинально її змінити – ні. Сьогодні місцеві громади справді зосередили у своїх руках величезну кількість можливостей і фінансових ресурсів, що дозволяє їм фахово відстоювати інтереси громад. Відтак, значно зросла роль органів місцевого самоврядування у функціонуванні Української держави. Однак ясно, що місцева влада не може займатися загальнодержавними справами. Влада, ресурси і відповідні функції для цього зосередженні у центрі.

Коли говорити ж про економіку, то, для прикладу, місцева влада не може формувати податки. Так, вона може регулювати місцеві податки, надаючи певні пільги, але в нинішній ситуації, коли це вагоме джерело наповнення місцевих бюджетів, то хто ж на це піде.

Тобто, визначення загальної економічної політики, підтримка секторальної економіки – це може робити тільки центральна влада.

Знаєте, якщо пригадати будову радіоприймача, то там є широке налаштування і тонке. Так от, місцева влада – це тонке налаштування. Тобто, якщо ви вже знайшли потрібну хвилю, тоді тонке налаштування вам дасть стереозвук.       

«Батьківщина» йде на місцеві вибори з гаслом «Єдина надійна команда».

Саме так. Якщо на рівні центральної влади, президента, уряду ми бачимо повне розбалансування, повну  відсутність розуміння економічної  і політичної стратегії, бачимо політику «а какая разніца», то на рівні органів місцевого самоврядуваннями ми повинні отримати абсолютно інший підхід. Ми повинні обрати фахових людей, які знають місцеву господарку, а не весільних фотографів, вибачте на слові. Ми маємо привести до влади людей, які знають проблеми містян і знають, як їх розв’язувати. І це найголовніше...

Розуміючи це все, партія «Батьківщина» буде висувати на цих виборах професійних людей у всі ради  всіх рівнів, починаючи від сільської. На цьому, зокрема, наголосила наш лідер Юлія Тимошенко.

Будемо пропонувати громадам тих кандидатів, які вже чогось досягли у своєму житті, вже збудували певні системи чи то в освітній чи то медичній сферах, чи то в житловому господарстві. Ми будемо пропонувати людей, які знають, що  робити, як роботи і куди рухатись.   

Ще раз хочу наголосити, Україні нині як ніколи потрібна єдина, професійна, проукраїнська команда.

ЦВК хочуть надати право проводити опитування під час голосування. Що це за новела? 

На жаль, Верховна Рада зараз робить спроби перешкоди нормальному волевиявленню громадян під час місцевих виборів. Зокрема, другий тиждень робляться спроби прийняти закон, який дозволяє ЦВК проводити  опитування під час виборчої кампанії в день виборів.

Насправді йдеться про системний інструмент маніпуляцій, який може бути використаний на будь-яких виборах. Це абсолютно свідомо продумана історія. Вона не конституційна. І про це знають і президент Зеленський, і очільники  парламенту. Але не незважаючи на це, робиться все, щоб цей закон прийняти.

Натомість так необхідні виборцям, політичним партіям, кандидатам у депутати зміни до Виборчого кодексу були минулого тижня провалені у Верховній Раді. Саме тому, що в законопроекті не було підтримано оце повноваження ЦВК про проведення опитування у день виборів.

Як би ви оцінили стан боротьби з корупцією в Україні?

Моя позиція тут така. Насправді якість роботи правоохоронних органів, зокрема, НАБУ, вимірюється не числом посадок. Є головний показник рівень корупції. Якщо він знизився, то вони працюють ефективно. Якщо навпаки, вал корупція тільки наростає, то це повне фіаско НАБУ і правоохоронних органів.

Пригадуєте, як нам розказували, що для боротьби з корупцією Україні треба створити нові органи. Ми створили НАЗК, НАБУ, Вищий антикорупційний суд… і не можемо спинитись у цьому процесі, але, на жаль, рівень корупції в країні лише зростає. Тому говорити про якусь ефективну роботу цих інституцій категорично не можна. 

Якось ви сказали, що у вас до експрезидента Петра Порошенка є дві претензії. Перша – це корупція і мародерство на війні, друга, що він фальшивий патріот.

Саме так. Петро Порошенко це фальшивий патріот.

На моє глибоке переконання, не може бути патріотом людина, яка у той час, коли вся країна боролась з Януковичем, працювала в уряді того ж таки Януковича.

Не може бути патріотом людина, яка привела Медведчука в політику і призначила його членом Тристоронньої контактної групи…

Не може бути патріотом людина, яка тоді, коли весь світ запроваджував санкції проти родини Януковича, купувала телеканал у сина Януковича. І нині той телеканал перетворили в пропагандистську машину.

Не може бути патріотом людина, яка однією рукою підписувала Указ про введення воєнного стану,  і в той же час другою –  торгувала з Російською Федерацією...

Кожен день під час війни  підприємства Порошенка торгували із Російською Федерацією. Продавали і купувати товари, передаючи гроші країні-агресору. Чи може бути така людина патріотом? На моє глибоке переконання - ні, скільки б разів Петро Порошенко не говорив, що він патріот.

Я знаю Петра Порошенка особисто близько 20 років. Коли йому треба було захищати російську мову у 2004 році, він її захищав. Коли йому треба було підтримати Харківські угоди, він їх підтримав. Тому Петро Олексійович гарний бізнесмен, напевно, але точно не проукраїнський політик.      

Ви родом зі Львова. Вочевидь,  про ментальність галичан знаєте не тільки з книжок. З огляду на те прокоментуйте, як так сталось, що попри ті факти, що ви назвали, тут партія Порошенка має високий рейтинг.

У мене є на це пояснення. Галичани мають чудову рису. Це я кажу цілком серйозно. Вони володіють здатністю закохуватися. Зокрема, закохуватися у політиків. Ви пам’ятаєте своє перше найбільше кохання? У такому стані просто не бачиш не те що жодного, а й найменшого недоліка в людині, в яку  закоханий. Так триває два-три роки. Потім цей стан минає.  

Ми маємо новий Виборчий кодекс. Він заплутаний, складний, недосконалий. Які тут ризики? Скажімо, чи можливі фальсифікації під час підрахунку голосів?

Застосування будь-якого нового закону вже само по собі несе ризики. Ніхто не знає достеменно, як воно буде працювати. Наскільки мені відомо, навіть в ЦВК є кілька поглядів на те, як застосовувати те чи інше положення Виборчого кодексу…

І на це накладається той факт, що під час збільшення районів у нас в цих районах з’являється величезна кількість дільниць, а відтак дільничних виборчих комісій. Тому, звичайно, підрахунок голосів буде ускладнений, а  коли процедура ускладнена, то це завжди додаткова можливість для зловживань і маніпуляцій результатами виборами.

Ми в «Батьківщині» розклали нову виборчу систему на молекули, ми розуміємо кожен крок, який необхідно зробити. Також ми бачимо перед собою важливе завдання роз’яснити нашим громадянам нову специфіку і всі підводні камені, які закладені у цій виборчій системі. Ми це будемо робити впродовж всієї виборчої кампанії.

Ваш рецепт, як не помилитись із вибором?

Я вже не раз говорив: вибори – це робота для виборця. Не лише для кандидатів. Тому я хотів би наголосити: не треба дивитись лише на гасла та обіцянки.  Хтось б’є себе в груди і каже, що він патріот, хтось обіцяє полагодити господарку міста за один день. Але виборцям треба дивитись на те, що кандидат зробив у своєму житті, чого досягнув, що він пропонує і наскільки це реально, правдиво, чесно і щиро.

Тому ще раз: вибори – це робота для виборця, треба попрацювати. 

Чи спілкуєтесь ви з Юлією Тимошенко, який її стан здоров’я?

Звісно, ми спілкуємось. Ситуація була складна, але тепер Юлія Володимирівна видужує, потрібен час, адже ви знаєте, що коронавірус це дуже підступна інфекція.

Додам, що Юлія Володимирівна планує під час виборчої кампанії відвідати Львівщину. Вона передає всім вітання, бажає здоров’я та успіхів.

Дякуємо за розмову.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: