• Головна
  • Новини
  • Вчені з Оксфорда створили тест на коронавірус, який показує результат за 5 хвилин

16.10.2020, 13:33

Вчені з Оксфорда створили тест на коронавірус, який показує результат за 5 хвилин

Дослідники з Оксфордського університету (Велика Британія) розробили швидкий тест на COVID-19, який демонструє результат за менш ніж 5 хвилин.

Про це йдеться у науковому дослідженні «Виявлення та ідентифікація вірусів», опублікованому на сервері препринтів MedRxiv (тобто ще не пройшов рецензування), пише Громадське.

Працює тест у такий спосіб: у мазках пацієнтів не шукають геном коронавірусу, як роблять у стандартних тестах, а «підсвічують» вірусні частки короткими флуоресцентними ланцюжками ДНК, після чого за допомогою мікроскопа роблять зображення зразка, на яких можна побачити сотні мічених вірусів, якщо, звісно, коронавірус у зразку є.

Вчені зазначають, що «швидкий та економічно вигідний тест» здатний виявити коронавірус та відрізнити його від інших вірусів з високою точністю. Автори дослідження планують до кінця року зареєструвати свій винахід, у 2021 році почнуть масове виробництво тестів і розраховують, що упродовж півроку отримають дозвіл на їхнє використання.

Дослідники вважають, що їхній експрес-тест допоможе тестувати більшу кількість людей порівняно з наявним ПЛР-тестуванням, а ще даватиме точніший результат

Які тести на коронавірус є зараз?

Зараз існує три види тестів на коронавірус: експрес-тести, тести методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) і тести імуноферментного аналізу (ІФА-тести).

Експрес-тест визначає наявність саме антитіл до вірусу в крові, а не власне присутність вірусу. Цей метод вважають не дуже точним, оскільки антитіла організм людини починає виробляти не з першого дня інфікування хворобою, а приблизно на 5-7 день. 

ПЛР-тести вважаються більш точними, оскільки фіксують присутність самого вірусу, тобто його ДНК чи РНК, які є носіями генетичної інформації. 

Тест імуноферментного аналізу виявляє антитіла до вірусу в організмі людини, тобто визначає, що вона вже перехворіла. 

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: