13.11.2021, 15:39

Вчені виявили спільні риси противників COVID-вакцинації

Міжнародна група вчених оцінила ставлення до вакцинації серед дорослих у чотирьох найбільших мегаполісах США та на національному рівні, виявивши серед них спільні риси.

Як передає Укрінформ, результати дослідження науковців із Вищої школи громадської охорони здоров'я при Міському університеті Нью-Йорка, Коледжу Емерсон у Бостоні (США) та Університету Барселони (Іспанія) опубліковані в журналі Scientific Reports.

У дослідженні брали участь 242 127 140 повнолітніх американців, у тому числі жителі Нью-Йорка, Чикаго, Лос-Анджелеса та Далласа, оскільки саме вони охоплюють усі чотири географічні регіони США зі значною часткою населення та показниками захворюваності на COVID-19. Люди у цих чотирьох мегаполісах мають вищий рівень освіти та середній дохід, ніж у середньому по країні, але рівні чи вищі показники бідності та безробіття.

Понад 21% американців заявили, що не щепитимуться. У Далласі таких було 19,7%, у Нью-Йорку – 10,1%, Лос-Анджелесі – 11,5%, Чикаго – 11,2%. Здебільшого це мотивували тим, що не хочуть «вичікувати, чи немає серйозних ускладнень». На питання, як підвищити їхню готовність, майже половина відмовників сказали, що їхню думку ніяк не змінити. Противників щеплень виявилося значно менше серед людей віком 60 років і старших порівняно з молодшими респондентами у національній вибірці. Вагомих відмінностей в залежності від статі, етнічної приналежності та рівня освіти не виявили (хоча як білі, так і чорношкірі жителі передмістя Далласа були менш схильні до вакцинації, як і ті, хто не мав вищої освіти).

Небажання вакцинуватися частіше зустрічалося серед американців – як у мегаполісах, так і по країні – з низьким рівнем доходу, а також серед людей з помірними (25,5%) та консервативними (26,7%) політичними поглядами – порівняно з лібералами (10) 9%). Крім того, відмова від щеплень залежала від того, чи працювала людина з дому, чи була безробітною, чи хворіла вона, чи хтось із її родини COVID-19.

Із твердженням про те, що коронавірус несе особливі ризики для здоров'я, погодилися 84% жителів Сполучених Штатів та 82,3-90,4% городян. Тим часом 25,8% не вважають, що COVID-19 за небезпекою перевершує вакцини. Кожна п'ята (21,7%) людина з національної вибірки не вірила, що пандемію можна перемогти за допомогою імунізації (столичні райони — 15,6-19,3%), переважно це були прихильники консервативних поглядів. Проте 72,9% опитаних повідомили, що довіряють розробникам препаратів для профілактики коронавірусної хвороби.

«Наше дослідження дає глибоке розуміння уявлень, що лежать в основі прийняття вакцин, та описує мотиваційні фактори, які можна використовувати, щоб вплинути на тих, хто не впевнений у вакцинації чи виступає проти. Низький дохід та ідеологія консерваторів виявилися тісно пов'язані з нерішучістю, а також з недовірою до ефективності та безпеки вакцин та недооцінкою ризику Covid-19. Відсутність імунізації серед цих груп населення може відстрочити або запобігти досягненню рівня колективного імунітету, необхідного для припинення пандемії», — цитує вчених Naked Science.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: