• Головна
  • Новини
  • ВООЗ ще не має доказів особливої небезпечності штаму «Омікрон»

29.11.2021, 10:33

ВООЗ ще не має доказів особливої небезпечності штаму «Омікрон»

Фахівці Всесвітньої організації охорони здоров'я поки що не мають достатніх даних, які б підтверджували шляхи передання та рівень небезпеки від нового штаму коронавірусу «Омікрон» у порівнянні з іншими мутаціями COVID-19.

Про це свідчить заява, опублікована на сайті ВООЗ, передає Громадське.

Зараз дослідники в Південній Африці та в усьому світі вивчають це питання, щоб краще зрозуміти багато аспектів про «Омікрон». Поки що таких даних недостатньо.

Зокрема, наразі не зрозуміло, чи новий штам більше передається (наприклад, легше від людини до людини), якщо порівняти з іншими варіантами, зокрема Delta.

«Кількість людей з позитивним тестом зросла в районах Південної Африки, які постраждали від цього штам. Але епідеміологічні дослідження тривають, щоб зрозуміти, чи це через «Омікрон», чи інші фактори», — зазначили у ВООЗ.

Також зараз невідомо, чи штам «Омікрон» викликає важчий перебіг захворювання, якщо порівняти з іншими штамами. Попередні дані свідчать про зростання кількості госпіталізацій у Південній Африці. Але це може бути пов’язано зі збільшенням загальної кількості людей, які інфікуються, а не через специфічне зараження штамом.

Також зараз бракує інформації, яка б довела, чи відрізняються симптоми при інфікуванні «Омікроном» від тих, які мають хворі іншими штамами.

«Розуміння рівня тяжкості варіанту «Омікрон» займе від кількох днів до кількох тижнів. Усі варіанти COVID-19, включаючи варіант Delta, який є домінувальним у всьому світі, можуть спричинити тяжке захворювання або смерть, зокрема для найбільш вразливих людей. Тому профілактика завжди є ключовою», — нагадали у ВООЗ.

Що відомо про штам «Омікрон»?

Новий штам коронавірусу B.1.1.529, або «Омікрон», вперше виявили у зразках, зібраних 11 листопада в Ботсвані та 14 листопада у ПАР.

Відтоді цей штам також підтвердили у Бельгії, Гонконгу, Ізраїлі, Німеччині, Великій Британії, Італії, Нідерландах, Австралії. У Чехії та Австрії також повідомляли про підозру на зараження цим штамом.

Наразі відомо, що цей варіант коронавірусу має близько 30 мутацій, деякі з яких викликають занепокоєння. Попередні дані свідчать про підвищений ризик повторного зараження людини, яка вже перехворіла на COVID-19.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: