• Головна
  • Новини
  • В Україні вшанували пам'ять розстріляних в урочищі Сандармох

27.10.2019, 18:45

В Україні вшанували пам'ять розстріляних в урочищі Сандармох

Нині маємо 82-ті роковини розстрілу діячів Українського національного відродження у лісах Сандармоху Карелії. Поминальні заходи відбулися у середмісті Києва в неділю, 27 жовтня.

Небайдужі зібралися біля пам’ятного хреста усім репресованим українцям за часів комунізму. Потім рушили до монумента режисеру Лесю Курбасу, якого стратили у Сандармосі, - про це пише 5 канал.

"Займалися фактично жертвоприношенням своїх політичних противників. В цих противників вони записували всіх. Починаючи від селян, які мали так звані кулаки, які мали кусок землі і якусь худобу - пару коней для обробітку цієї землі. Закінчуючи високопосадовцями - це військові діячі тих часів із армії; це вчені; це науковці різноманітних напрямків. В цей розстріл саме в цей період попала фактично українська еліта", - пояснив Георгій Лук’янчук, голова МГО "Соловецьке братство".

НКВСівці розстріляли сотні видатних діячів культури та науки з України. Окрім Леся Курбаса, вбили тоді також Миколу Куліша, Миколу Зерова, Марка Вороного, Валер'яна Підмогильного та багатьох інших митців. Перший етап розстрілів відбувся від 27-го жовтня до 4-го листопада 1937-го року. Менше ніж за тиждень органи Народного комісаріату внутрішніх справ (НКВС) знищили 10 тисяч людей. Тіла розстріляних скидали у ями. Загалом на цій території виявили понад дві сотні таких ям.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: