05.07.2020, 09:55

В Україні відзначають День Військово-Морських Сил

Сьогодні в Україні День Військово-Морських Сил Збройних Сил та День працівників морського та річкового флоту.

День Військово-Морських Сил Збройних Сил та День працівників морського та річкового флоту встановлені згідно з указами Президента від 12 червня 2015 року. Вперше День ВМС України був відзначений у Севастополі 1 серпня 1997 року. В цей день на колишніх кораблях Чорноморського флоту ВМФ СРСР, що перейшли до складу ВМС України, були урочисто підняті військово-морські прапори України, нагадує Укрінформ.

День ВМС ЗС України був установлений на прохання Військової Ради Військово-Морських Сил, на честь перших широкомасштабних навчань українського військового флоту «Море-96» (30 липня – 1 серпня 1996), указом Президента від 17 серпня 1996 року. Святкування дня ВМС стало всенародним оглядом бойової готовності українського флоту і визначенням його авторитету як у Севастополі, так і в Україні в цілому. Крім того, воно засвідчило перемогу не лише військових моряків, а всього українського народу у виснажливій боротьбі за флот, за право України бути морською державою. Згодом, згідно з указом президента Ющенка від 24 березня 2006 року День Військово-морських Сил Збройних Сил України відзначався щорічно в першу неділю липня.

З 2012 року почали відзначати в останню неділю липня. У 2015 році ми знову повернулися до святкування Дня Військово-Морських Сил Збройних Сил України в першу неділю липня. Прикметно, що на липень припадають найзначущі дати в історії українського військового флоту. Так, 5 липня 1918 року був оприлюднений закон про уніформу для українського флоту; 18 липня 1918-го відбулось прийняття закону про Військово-морський прапор України; того ж таки липня 1918 було створено постійнодіюче з’єднання Військово-морського Флоту Української держави – бригада тральщиків.

21 липня 1992 року сторожовий корабель СКР-112 підняв український прапор і перейшов під юрисдикцію України, а 30 липня 1996 року відбулись перші оперативно-тактичні навчання ВМС України під прапором Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України «Море-96». А якщо дивитися в зовсім сиву давнину, то не можна не згадати морський похід і блискучу перемогу київського князя Олега під Константинополем у червні – липні 907 року. Нині, у зв’язку з російською окупацією Криму, штаб ВМС України знаходиться в Одесі.

Цього року День Військово-Морських Сил ЗСУ відбуватиметься в морі у закритому режимі, але святкову церемонію можна буде подивитися на офіційній сторінці ВМС у соціальній мережі "Facebook" та телеканалах.

Про це на сторінці у Facebook повідомило Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

"На жаль, цього року, через пандемію вірусної хвороби, з метою збереження здоров'я і життів мешканців нашого улюбленого міста та згідно з вимогами чинного законодавства, ми вимушені провести наше головне свято – День Військово-Морських Сил ЗС України в морі у закритому режимі, під час збору походу кораблів, катерів та суден ВМС, який проводиться в період з 30 червня по 6 липня. Саме тому, святкову церемонію, на честь Дня Військово-Морських Сил ЗС України, пропонуємо вам подивитися на офіційній сторінці ВМС у соціальній мережі "Facebook" та телеканалах, які транслюватимуть наш захід", - йдеться в повідомленні.

Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України подякувало мешканцям та гостям Одеси за роки підтримки національного флоту і наголосило, що завжди раде їх бачити на всіх святах, пов'язаних з Військово-Морськими Силами ЗС України.

Нагадаємо, Володимир Зеленський, який перебуває в Одесі з робочою поїздкою, 5 липня візьме участь в урочистих заходах з нагоди Дня Військово-Морських сил Збройних сил України.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: