• Головна
  • Новини
  • В Україні понад 100 тис. людей, які живуть з ВІЛ,  мають невизначуваний рівень

09.09.2019, 13:52

В Україні понад 100 тис. людей, які живуть з ВІЛ,  мають невизначуваний рівень

В Україні станом на червень 2019 року майже 95% пацієнтів, що приймають антиретровірусну терапію (АРТ) мають невизначуваний рівень вірусного навантаження. Це 101 483 людей, які живуть з ВІЛ в Україні. 

Про це повідомив Центр громадського здоров'я МЗС. 

У порівнянні з 2015 роком кількість виявлених ВІЛ-позитивних людей, які приймають АРТ, збільшилась майже вдвічі: з 60 до 107 тисяч. При цьому ще більший відсоток з них досяг невизначуваного рівня вірусного навантаження.   

Невизначуваний рівень вірусного навантаження — це стан ВІЛ-позитивної людини, при якому кількість вірусних часток у крові є нижчим за поріг чутливості тестів до вірусу — менше 40 РНК копій в 1 мілілітрі крові. Світові дослідження довели, що невизначуваний рівень вірусного навантаження зупиняє руйнацію імунної системи людини та зараження ВІЛ, адже кількість вірусу в крові інфікованої людини є недостатньо для передачі вірусу іншій людині. Якщо невизначуваний рівень зберігатиметься протягом 6 місяців, від такої людини практично неможливо буде заразитися ВІЛ статевим шляхом. 

Досягнути рівня невизначуваного вірусного навантаження або так званої формули U=U (англ. undetectable=untransmittable — не визначається = не передається) можливо лише за умови щоденного прийому АРТ. Важливо пам’ятати - АРТ-препарати не здатні вилікувати ВІЛ та вивести вірус з організму, але вони ефективно контролюють ВІЛ - перешкоджають розмноженню вірусу.  

Лікарі наголошують, що навіть при досягненні цього стану припиняти терапію категорично заборонено — без щоденного пригнічення вірусу ліками, він знову почне розмножуватись в організмі людини та здобуде стійкість до препаратів попередньої схеми лікування, які приймав пацієнт.  

Невизначуваний рівень вірусного навантаження - один з трьох маркерів глобальної стратегії 90-90-90 для подолання ВІЛ/СНІДу в світі до 2030 року. Суть стратегії полягає в тому, що 90% усіх ВІЛ-позитивних людей мають знати про свій діагноз; 90% з них прийматимуть ліки — антиретровірусну терапію і у 90% з тих, хто приймає АРТ, рівень вірусного навантаження має бути невизначуваним. 

Більш детально дізнатися про формулу U=U та отримати можна відповіді на важливі питання про невизначуваний рівень вірусного навантаження можна тут

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: