• Головна
  • Новини
  • В Україні майже третина людей, які живуть з ВІЛ, не знають про це

02.09.2019, 11:55

В Україні майже третина людей, які живуть з ВІЛ, не знають про це

Майже 123 тисячі українців отримують препарати для лікування ВІЛ. З них майже 16 тисяч ВІЛ- позитивних людей, що знаходяться на непідконтрольній території. Загалом Україна має ліки для лікування 152 тисяч ВІЛ-позитивних людей.  

Про це повідомив Центр громадсбкого здоров'я МОЗ.

Зокрема, 23 серпня 2019 року Національна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції підвела підсумки роботи 3 років. Найголовніше досягнення - впровадження нової системи охорони здоров’я для пацієнтів, які мають ВІЛ чи туберкульоз та збільшення кількості людей, які отримують успішне лікування. 

Як зазначив голова Нацради, Віце-прем'єр Павло Розенко, 93% пацієнтів, що отримують антиретровірусну терапію мають невизначуваний статус вірусного навантаження - а отже живуть повноцінним життям, адже вірус в їх крові зведено до мінімуму, зупинено руйнацію імунної системи та практично унеможливлено передачу ВІЛ іншій людині.

“Найбільшим викликом для нас залишається виявлення та залучення ВІЛ-позитивних людей до системи медичної допомоги. Майже третина людей, які живуть з ВІЛ, не знають про свій позитивний статус. За нашими оцінками, це близько 70 тисяч українців. Для досягнення глобальних цілей у подоланні ВІЛ-інфекції нам необхідно ще знайти, відправити на лікування та досягнути невизначуваного рівня вірусного навантаження у щонайменше 62 тисяч людей”, - наголосив Павло Розенко.

Вчасне виявлення туберкульозу серед українців також є пріоритетом, адже лише у 2018 році понад 26,5 тисячам людей було діагностовано цю хворобу, серед них 23% людей, що мають ВІЛ-інфекцію. За переконанням експертів, недовиявлення туберкульозу нині становить 25%. 

Для виконання цих завдання МОЗ України спільно з Центром громадського здоров’я України проводять глобальні зміни у підходах до надання послуг з виявлення, лікування, профілактики і супроводу ВІЛ-інфекції та туберкульозу. Так, в цьому році Центр громадського здоров’я вперше в історії держави розпочав закупівлю за кошти бюджету послуг з профілактики та соціального супроводу ВІЛ (проведення тестування, програми обміну шприців та голок, консультації для людей, які дізналися, що мають ВІЛ-інфекцію та психологічну підтримку). Ці послуги держава зможе закуповувати також і у громадських організацій, які мають досвід у проведенні цієї роботи. 

“Нарешті ми дійшли до цього розуміння, що держава не мусе все робити сама. Є досвід і робота, яку роками роблять наші громадські організації за донорські кошти. Віддтепер ці послуги може закуповувати держава. І це буде найкраще для наших пацієнтів - коли вони отримуватимуть послуги від тих, кому вони довіряють”, - зазначила доктор Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я. 

Також вона зазначила, що процеси змін йдуть паралельно із загальною трансформацією галузі охорони здоров’я: сімейні лікарі, які стають єдиним входом до отримання усіх медичних послуг, поступово перебирають на себе роботу з пацієнтами, які мають ВІЛ-інфекцію чи захворювання на туберкульоз. Робота лікарів первинної ланки з ВІЛ-позитивними та пацієнтами з туберкульозом має привести до дестигматизації цих хвороб, адже усі пацієнти будуть лікуватися в рівних умовах і лікарі матимуть більше стимулу отримувати додаткові знання про соціально-небезпечні хвороби, методи їх поширення та лікування.

Для продовження переходу на державне фінансування боротьби з ВІЛ-інфекцію, дуже важливо, щоб усі торги із закупівлі послуг з профілактики та соціального супроводу відбулися. Як повідомив гендиректор Центру громадського здоров’яВолодимир Курпіта, Центром було оголошено торги на 92 лоти з них поки відбулося лише 5. 87 конкурсних торгів було переоголошено:

“Я закликаю громадські та неурядові організації більш активно долучатися до торгів, адже це наша спільна боротьба. Ми дуже багато змогли досягнути на шляху до подолання ВІЛ і туберкульозу в Україні саме завдяки консолідації наших зусиль заради однієї мети”. 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: