• Головна
  • Новини
  • В Тернополі протестували працівники швидкої допомоги, бо не мають доплат

02.05.2020, 13:10

В Тернополі протестували працівники швидкої допомоги, бо не мають доплат

Працівники 6-ти бригад Тернопільської 2-ї підстанції екстреної медичної допомоги, які сьогодні чергують, організували хвилину протесту. Лікарі, фельдшери і водії вийшли на вулицю та увімкнули сирени на машинах екстреної допомоги.

Про це пише Суспільне.

Протестували через те, що вони не отримали доплат до зарплати, хоча також є у зоні ризику. Повідомила лікарка медицини невідкладних станів Оксана Оберлейтнер. За її словами, це кошти за березень і квітень, їх мають виплачувати медикам, які надають допомогу хворим на коронавірус:

"Сьогодні ми вимагаємо, щоб нам підняли зарплату втричі за те, що ми все-таки на передовій. І ми не можемо знати, з ким ми контактуємо. І є великий ризик того, що ми наражаємо себе на небезпеку, працюючи з можливо інфікованими пацієнтами. Коли йшла мова про боротьбу з коронавірусом, йшла мова про надбавку 300 відсотків до зарплати всім працівникам швидкої, проте ми отримали зарплату, отримали платіжки і зарплата попередня".

Працівники станції екстренної медичної допомоги в Тернополі протестували, бо не мають доплат

Фельдшерка виїзної бригади Людмила Іваськів показує роздруківку про заробітну плату:

"У мене немає коментарів до цієї роздруківки, ми не отримали зовсім ніяких доплат, тих які нам обіцяли і які вважалося, що нам будуть платити. Ми отримуємо дуже багато ризиків, тому що ми обслуговуємо всі виклики, в тому числі і з коронавірусом".

Василь Богів працює водієм швидкої більше 10-ти років:

"Зараз в місяць ми отримуєм без стажу 4 з половиною тисячі гривень. Я маю стаж то в мене получається 5,5 тисяч. То є дуже маленькі гроші на місяць людині прожити. Так сталось, що я в квітні захворів, тиждень пробув на лікарняному. Приходиться получати зарплату на 2 тисячі менше. При тім, що я ризикував заразитися".

Лікарка екстреної медичної допомоги Наталія Фещин розповідає, як працює під час епідемії:

"Інколи люди приховують, що вони були в контакті з інфекційними хворими, що приїхали з-за кордону, а інколи і самі не знають, що вони є носії даної хвороби. І тому, приїжджаючи на виклик, стикаємося з хворими, і після цього ми йдем в свої сім'ї. Сусіди нас жахаються, тому що невідомо з чим ці хворі. І ми отримали ще меншу зарплату за квітень, ніж у березні".

Медпрацівники, які лікують хворих на коронавірус, отримають доплати після того, як відповідне рішення уряду набуде чинності. Їх має розподілити між регіонами Національна служба здоров’я, - про це Суспільному розповіла представниця пресслужби Національної служби здоров’я Христина Петрик. За її словами, минулого тижня Кабмін надав п’ятнадцять мільярдів гривень на доплати медпрацівникам. Однак розподілити їх наразі не можуть, оскільки рішення досі не оприлюднили:

"Після цього Національна служба здоров’я України зможе почати укладати договори із закладами охорони здоров’я і платити їм за надання допомоги пацієнтам із COVID-19. Доплати за роботу медиків, які надавали допомогу пацієнтам із COVID-19 в березні, здійснювалися через медичну субвенцію. НСЗУ не є розпорядником цих коштів і не здійснювала їх адміністрування".

За словами начальника обласного управління охорони здоров’я Володимира Богайчука, в березні вони виділили кошти на доплату медичним працівникам, які контактували із хворими на коронавірус. Серед працівників швидкої допомоги, це були дві бригади:

"Кошти отримали люди, які мали контакти з хворими та в яких зафіксовані контакти з хворими. Якщо ми почали працювати в березні, то працювали тільки дві бригади екстреної медичної допомоги. Це центральні дві бригади, які були сформовані на рівні області. І вони виїжджали, забирали хворого, брали мазки. А далі, коли вже інші почали брати участь, то вже це питання буде доплати за квітень".

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: