• Головна
  • Новини
  • В Одесі проспекту Небесної Сотні повернуть ім'я маршала Жукова

17.10.2020, 11:25

В Одесі проспекту Небесної Сотні повернуть ім'я маршала Жукова

Для цього рішення є всі законні підстави, адже Георгій Жуков не підпадає під закон про декомунізацію, вважає міський голова Одеси Геннадій Труханов.

Одеська міська історико-топонімічна комісія підтримала ініціативу міського голови і прийняла рішення про повернення колишніх назв проспекту Небесної Сотні і вулиці Інглезі. Про це в п'ятницю, 16 жовтня, повідомив мер Одеси Геннадій Труханов на своїй сторінці в Facebook, пише Кореспондент.

"Ми продовжуємо процедуру повернення одеським вулицям попередніх назв. Це ті вулиці, які раніше були перейменовані особистим рішенням екс-губернатора Одеської області Михайла Саакашвілі в рамках процесу декомунізації. Сьогодні у нас чергова перемога в цьому питанні: міська історико-топонімічна комісія підтримала моє звернення і прийняла рішення про повернення попередніх назв проспекту Маршала Жукова і вулиці 25-ї Чапаєвської Дивізії", - написав мер Одеси.

За словами Труханова, для повернення цим вулицям колишніх назв "є всі законні підстави". Зокрема, на думку мера, Георгій Жуков не підпадає під закон про декомунізацію, оскільки був борцем з фашизмом.

Георгій Жуков підпадає під декомунізацію як один з керівників Комуністичної партії і Радянського Союзу. Він був членом президії ЦК КПРС і міністром оборони.

Щодо 25-ї Чапаєвської дивізії ведуться суперечки. У Інституту національної пам'яті були претензії до імені Чапаєва: командир дивізії був учасником встановлення радянської влади в Росії. Противники перейменування заперечували, що, по-перше, вулиця була названа не на честь Чапаєва, а в честь з'єднання, яке брало участь в обороні Одеси, по-друге, в законі йдеться про осіб і події, пов'язані з встановленням радянської влади на території України - Росія в нормативному акті взагалі не згадується. В Україні ж Чапаєв ніколи не був.

Дмитро Інглезі - грецький моряк і корсар, один зі спонсорів Грецької революції, хліботорговець, міський голова Одеси в 1818-1821 роках. Стояв біля витоків облаштування в Одесі зони вільної торгівлі (порто-франко).

Повернути колишні назви Геннадій Труханов пообіцяв на сесії міськради. Тоді ж він повідомив депутатському корпусу про те, що вже направив відповідні листи на адресу топонімічної комісії і в Інститут національної пам'яті.

Фото - dumskaya.net

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: