• Головна
  • Новини
  • Університету ім І.Франка забракло фінансування, щоб затвердити максимальний ліміт стипендіатів

02.02.2022, 18:17

Університету ім І.Франка забракло фінансування, щоб затвердити максимальний ліміт стипендіатів

​​​​​​​Сьогодні, 2 лютого 2022 року, відбулося позачергове засідання Вченої ради Львівського національного університету імені Івана Франка. Засідання вже традиційно провели у дистанційному режимі з використанням центру для командної роботи Microsoft Teams. Головував на засіданні Ректор Університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник.

Про це повідомив пресцентр вишу.

На порядок денний засідання було винесено питання затвердження загального ліміту стипендіатів, яким призначатиметься академічна стипендія, включно із академічною стипендією за особливі успіхи в навчанні, та затвердження ліміту стипендіатів-відмінників, яким призначатиметься академічна стипендія за особливі успіхи в навчанні.

Питання колегам представив Перший проректор Львівського університету Андрій Гукалюк. Напередодні, 26 січня 2022 року, під час засідання Кабінету Міністрів України ухвалили рішення щодо внесення зміни до пункту 13 Порядку призначення та виплати стипендій, відповідно до якого кількість одержувачів академічних стипендій становитиме 40-45% від фактичної кількості студентів денної форми здобуття освіти, які навчаються за державним або регіональним замовленням (раніше показник складав 35-40%).

До обговорення питання долучилися голова Студентського уряду Олексій Каленіченко та голова Первинної профспілкової організації студентів Микола Спересенко.

Відтак, члени Вченої ради проголосували за затвердження загального ліміту стипендіатів, яким призначатиметься академічна стипендія, включно із академічною стипендією за особливі успіхи в навчанні. З урахуванням фінансування, яке виділено Університету, у відсотковому співвідношенні цей ліміт становитиме 42%. Вчена рада також затвердила ліміт стипендіатів-відмінників, яким призначатиметься академічна стипендія за особливі успіхи в навчанні – 3% відповідно. Окрім того, за словами Ректора, питання щодо підняття ліміту стипендіатів розглядатимуть на наступному засіданні Вченої ради.

Упродовж засідання Вчена рада Університету також прийняла Ухвалу щодо державної підтримки української мови та літератури в закладах вищої освіти України.

Нагадаємо, недавно Уряд України провів хитру комбінацію, коли збільшивши розмір студентських стипендій, одночасно зменшив (вересневою 2021 року постановою, №933) ліміт стипендіатів. Однак протести студентів зірвали цинічний план. 

Зокрема, 13 січня цього року студентський уряд Львівського національного університету імені І. Франка повідомив: "Ось вже зовсім скоро ми з вами отримаємо рейтингові списки за результатами зимової сесії. І це круто.

Але досі невідомо, що там буде з відсотком стипендіатів, бо навіть Міністерство не може в цьому до кінця розібратись. І це не круто.

Ми ж спробуємо вам пояснити як то так вийшло і чи вартує шукати зраду.

Питання стипендіального забезпечення Кабінет Міністрів України регулює за допомогою двох постанов: №882 від 12.07.2004 (нам вона цікава передусім пунктом щодо ліміту стипендіатів) та №1047 від 28.12.2016 (саме ця постанова визначає розміри академічних стипендій). Коли 1 вересня більшість ЗМІ радісно писали про збільшення стипендій, оминаючи зменшення ліміту стипендіатів, вийшла постанова №933 яка внесла зміни у дві вищезазначені базові постанови. Відповідно — зменшивши ліміт із 40-45% до 35-40% та збільшивши розмір академічних стипендій — ординарна академічна стипендія з 1 січня складає 2000 гривень. В постанові було зазначено, що зміни набувають чинності з 1 січня 2022 року.

Зменшення ліміту спричинило неабиякий резонанс серед студентів, органів студентського самоврядування та профільних профспілок. І тоді вийшла постанова №1256 від 02.12.2021, яка повернула ліміт до «довересневих» часів — 40-45%. Зміни стали діяти 9 грудня. Однак нова груднева постанова жодним чином не скасовувала постанову попередню — вересневу. Тому після 22 днів законної дії, постанова втратила юридичну силу та відправилась в урядовий архів, і вже з 1 січня набула чинності постанова №933 з новими розмірами стипендій і зменшеними лімітами стипендіатів.

І тут у вас може виникнути питання, а навіщо було випускати постанову, яка була чинною трохи більше трьох тижнів? У нас є відповідь — це або незлагодженість у роботі Кабінету Міністрів, або службова недбалість і саботаж.

У будь-якому випадку зменшений ліміт стипендіатів позбавить десятки студентів можливості отримувати академічну стипендію (яка навіть попри підвищення все одно є меншою за прожитковий мінімум).

Тому ми звертаємось до Кабінет Міністрів України із проханням негайно прийняти постанову, яка би повернула ліміт стипендіатів до рівня 40-45% вже найближчими тижнями".

І от 26 січня міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет повідомив, що на засіданні уряду ухвалено рішення повернули ліміт студентів, які мають право на академічні стипендії. Отже, стипендії, які нараховують за результатами семестрового навчання, будуть отримувати 40-45%, а не 35-40%, як передбачало попереднє рішення Кабміну.

«Хочу запевнити: кількість студентів-стипендіатів не зменшиться. Цього року кількість одержувачів академічних стипендій становитиме 40-45%, замість 35-40%», — тоді ж повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Він також повідомив, що розмір стипендії буде збільшений.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: