22.11.2021, 15:22

Україна піднялася в рейтингу демократій - IDEA

Міжнародний дослідницький центр IDEA презентував щорічний звіт, у якому США вперше включено до переліку країн із неповною демократією, тоді як Україну викреслено з цього списку з огляду на покращення демократичних показників.

Як передає Укрінформ, про йдеться у звіті центру IDEA (International Institute for Democracy and Electoral Assistance). 

Зазначається, що у цьогорічному звіті стокгольмського центру IDEA йдеться про режими у 160 країнах. Дослідники поділили їх на авторитарні режими, країни з перехідним (гібридним) режимом, неповні демократії та, зрештою, повноцінні демократії, які, своєю чергою, поділяються на слабкі, середні та сильні.

США вперше віднесли до «неповних» демократій через «помітні порушення» громадянських прав, які почалися ще у 2019 році. Попри це дослідники відзначають, що США потрапили до цієї категорії з числа «сильних демократій» та мають всі шанси повернутися до цього переліку.

«Історичний момент, який став переламним, відбувся у 2020-2021 роках, коли колишній президент Трамп поставив під сумнів легітимність результатів виборів у Сполучених Штатах», - йдеться у звіті.

Також дослідники вказали на проблеми зі свободою зібрань та демонстрацій, які спостерігалися влітку 2020 року, коли по країні поширювався рух протестів через вбивство поліцією Джорджа Флойда.

У звіті повідомляється, що цього року кількість країн з неповною демократією подвоїлася. Окрім США, до цього переліку включили такі країни ЄС, як Угорщина, Польща та Словенія.

Натомість Україну цього року викреслили зі списку «неповних» демократій після того, як «ситуація у країні покращилася». Таким чином, Україну зарахували у звіті до «середніх демократій» (mid-range democracies). Зокрема, у звіті відзначили позитивний вплив від запровадження прозорих е-декларацій.

Водночас М’янму, Афганістан та Малі цього року зарахували до авторитарних режимів. Загалом у звіті нарахували 47 авторитарних країн, серед яких Китай, Саудівську Аравію та Іран; 20 перехідних режимів, серед яких Росія і Туреччина, та 98 демократичних країн – найменша кількість за останні роки.

У 2021 році дослідники очікують продовження цього тренду та зменшення кількості демократичних режимів у зв’язку із обмеженнями громадянських свобод та поляризацією суспільства на тлі пандемії COVID-19.

Фото - Офіс Президента

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: