• Головна
  • Новини
  • Учні Тернопільщини 2 роки збирали спогади медиків про боротьбу з пандемією

11.12.2021, 09:01

Учні Тернопільщини 2 роки збирали спогади медиків про боротьбу з пандемією

Учні 40 шкіл Тернопільської області передали у обласний архів документи про те, як у їхніх громадах боролися з коронавірусом. Про це розповів директор архіву Федір Полянський.

Про це повідомлено на ФБ-сторінці Друзі держархіву Тернопільської області.

За його словами, це проєкт "Знай наших". Діти два роки збирали спогади медиків та волонтерів про боротьбу з пандемією.

Учениця Заліщицької державної гімназії Анастасія Панчук презентує роботи зі своєї громади. Каже, про те, як боролися з пандемією, дізнавалися від медиків:

"В мене сусідка медик і ми йшли до неї, ми говорили, і відчувалося це не так, як ти дивився б це по телевізору. Коли ти говориш з людиною, яка дійсно є в цій ситуації, яка відбувається в твоєму місті – ти виходиш і тебе аж трясе, холодні мурашки проходять".

Бережанській громаді у боротьбі з пандемією допомагали члени української діаспори в Данії, Сергій Притула та місцеві громадські організації. Про це розповів учасник проєкту Олександр Оберський:

"Більшість волонтерів працювали анонімно. Тобто, вони не хотіли називати свої імена. Ті що, вдалося дізнатися – ми перевели в статистику. На зібрані кошти вони накупили багато препаратів, масок, рукавичок для хворих і багато було передано в дитбудинок, де діти змогли отримати допомогу. З Данії від діаспори це близько 120 тисяч євро і від Сергія Притули близько 240 тисяч гривень".

Вчителька Галина Радик допомагала готувати роботи на проєкт школярам Великобірківської громади. Каже, залучили учнів 5–11 класів:

"За приклад ми взяли людей, які боролися, які стали на передову боротьби із пандемією. Це і наш головний лікар Тернопільської районної лікарні Лісовський Володимир, який очолив ковідне відділення Тернопільської лікарні, який також співпрацював із волонтерами нашого селища, нашої ОТГ, який радив, що потрібно в цей момент купити, зорієнтовував їх у їхній діяльності. Саме ця робота виявилась найцікавішою для наших учнів".

Всі отримані документи перевірять та зберігатимуть у фондах архіву, розповідає Федір Полянський:

"Проаналізуємо ті документи, які до нас поступили, проведемо експертизу цінностей і тоді на основі цього ми зробимо висновок, куди, в який фонд вони увійдуть. Те, що з пандемією пов’язане – воно увійде в збірку "CORONАРХІВ"

Авторка проєкту "Знай наших" Світозара Хома каже, організував його обласний Інститут післядипломної педагогічної освіти:

"Задумка проєкту виникла буквально через місяць від початку пандемії. Ми вперше зустрілися з нашими учасниками в онлайн-форматі. Було дуже незвично, всі були збентежені, всі були налякані і ми почати говорити про те, що нам потрібно не боятися, об’єднати свої зусилля на те, щоб подолати цю проблему".

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: