• Головна
  • Новини
  • У чотирьох трамваях Львова встановили тестові валідатори

05.04.2021, 18:48

У чотирьох трамваях Львова встановили тестові валідатори

Утім скористатися ними пасажири зможуть лише наприкінці року.

У Львові продовжують впроваджувати е-квиток: нині встановлюють тестові валідатори у громадському транспорті. Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Наразі валідатори встановили тільки в чотирьох трамваях. Цього тижня команда зі встановлення валідаторів почне працювати в тролейбусному депо. З наступного тижня почнуть обладнувати перші великогабаритні автобуси АТП-1. 

Валідатор – електронний пристрій, який розміщують у транспортному засобі для безготівкової оплати проїзду. Завдяки йому можна буде оплатити проїзд за допомогою банківської картки або смартфона. Опція купівлі квитка у водія залишиться, проте придбати такий паперовий проїзний документ буде дорожче, ніж електронний.

Як розповів заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий, скористатися цими валідаторами можна буде лише через декілька місяців.


"До серпня ми підготуємо декілька маршрутів, які працюватимуть у тестовому режимі. Зараз лише монтуємо обладнання та перевіряємо всі технічні нюанси, пов’язані з роботою програмного забезпечення. Загалом контрактом передбачено 900 одиниць рухомого складу в місті. Тобто в середньому буде 3 валідатори на одиницю. У трамваях – від 4 до 7, в тролейбусах і великогабартних автобусах – по 3. У "Богданах" та "Еталонах" – по 2 валідатори. Власне, в маршрутках буде більш поверхневий монтаж. Бо передбачаємо, що це тимчасові транспорті засоби, щоб з невеликим затратами ресурсу потім зняти ці валідатори та встановити на нові рухомі склади", – сказав Андрій Білий.

У липні очікується велика промислову партія валідаторів з Чехії від компанії Mikroelectronika, яка виготовляє їх Львову. Однак через карантин можуть виникнути певні нюанси. Зокрема, поставку тестових валідаторів було затримано на тиждень.

"Чехи кажуть, що не можуть поставити нам на червень пластикові картки, бо Німеччина затримує поставку. Але загалом, плюс-мінус, маємо все встигнути і до кінця року практично все зробити", – зазначив Білий.


Заступник директора ЛКП "Львівавтодор", керівник впровадження проекту АСОП (е-квитка) Роман Лев розповів, що для запровадження е-квитка у Львові вирішено далеко не всі проблеми.

"Проблематика є, але вона "жива". Це так само, як вдома ремонт робити, коли в процесі виникає багато якихось нюансів. Щось докупити, щось змінити, десь залучити більше уваги й людей. Для прикладу, на тому самому трамвайному депо. Спершу було лише дві бригади зі встановлення валідаторів. Але минулого тижня ці бригади збільшилися майже вдвічі", – каже Роман Лев.

До слова, валідатори мають антивандальний корпус. Адже цього року львів’яни лише звикатимуть до їх присутності, а повноцінно користатися ними зможуть ближче до кінця року.

"Сподіваюся, що в нас мудрих та культурних людей виявиться більше і якихось проблем з фізичною неполадкою не виникне. Табло валідаторів також буде інформативним, ми зможемо через них промовляти до пасажирів", – зауважив Андрій Білий.


Окрім цього, є питання по бюджету, зокрема – на скільки має зрости ціна проїзду у громадському транспорті.

"Через місяць-два покажемо депутатам на обговорення економічну модель, щоб разом вирішили, яка має бути правильна тарифна модель. Яку частину ми можемо компенсувати з бюджету міста, а яку покладемо на пасажирів", – додав Білий.  

Загалом у місті буде три етапи впровадження системи е-квитка. Перший етап охопить близько 25 одиниць транспорту, другий – 100, а третій передбачає обладнання всього громадського транспорту Львова валідаторами й іншими необхідними системами.

Уже в грудні мають завершити всі монтажні та тестові роботи, а в січні 2022 року система е-квитка у Львові має повністю запрацювати.

Загалом запровадження е-квитка у Львові обійдеться в 11 млн євро, 10 млн з яких – це кредит Європейського банку реконструкції та розвитку.

 Фото - Юрій Мартинович

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: