07.08.2019, 20:55

У Збаражі на території храму знайшли скарб

Майже 6 кілограм польських монет знайшли під час земельних робіт на території двору монастиря оо. Бернардинів в Збаражі.

Яка вартість знахідки та чи претендує хтось на монети – дізнавався журналіст «20 хвилин».

Скляну посудину заповнену монетами знайшли на глибині близько 1 метра на території монастиря. Робітники копали яму для гашення вапна. Ковш екскаватора розбив скляну тару, де були сховані монети. 

«Ми знайшли польські монети, переважно це гроши і буквально кілька злотих, – розповідає заступник генерального директора Національного заповідника «Замки Тернопілля» Вадим Гарбузенко. – Монети номіналом 2, 5, 10, 20, 50 грошей. Ми вважаємо, що монети закладалися не пізніше 39 року. Їх вага близько 5,5 кілограм».

Поки що вартість знахідки оцінюють спеціалісти, однак як розповідає Вадим Гарбузенко, монети звичайні, і серед них немає дорогих екземплярів. Вони виготовлені з нікелю та бронзи.

Про знахідку заявили в поліцію. Монети вивчають та описують. Після цього їх передадуть до запасника Національного заповідника «Замки Тернопілля».

«Наші науковці припускають, що ці кошти давали віряни в якості пожертв, і їх сховали до кращих часів, оскільки в на той час була інфляція, – розповідає Вадим Гарбузенко. – Помістили їх у скляний баняк об’ємом близько 5 літрів. На залишках скла лишилися відбитки монет, тому можна сказати, що їх добре напхали в посудину».

Оскільки скарб був знайдений на території національного заповідника, на нього ніхто претендувати не може. Монети стануть частиною колекції музею. Ще близько місяця з ними працюватимуть спеціалісти та науковці.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: