• Головна
  • Новини
  • У Львові на школі змонтували сонячні панелі за 1,2 млн грн: скоро буде рік, як вони не працюють

12.10.2019, 12:11

У Львові на школі змонтували сонячні панелі за 1,2 млн грн: скоро буде рік, як вони не працюють

Ще наприкінці 2018 року на даху львівської школи №68 встановили приблизно 150 сонячних панелей. Влони досі не працюють.

Про це пише Наталія Горбань на сайті «Енергетичний перехід».

Наталія Горбань: "Встановити сонячну електростанцію, що стоятиме на даху школи і приноситиме дохід для цієї установи вирішили у Львові. Міські депутати проголосували за проект і з бюджету міста виділили близько 1 млн 200 тисяч гривень на побудову СЕС. 148 сонячних панелей встановили на даху 68 львівської школи наприкінці 2018 року. Навесні 2019 року прес-служба Львівської міської ради повідомила про те, що роботи зі встановлення обладнання завершено і школа зароблятиме на сонці близько 200 тисяч в рік.

«Для введення в експлуатацію дахової електростанції залишається лише питання технічної та дозвільної документації», – йшлося у повідомленні. Новина розійшлася всією Україною. Втім, літо минуло, а дороге обладнання досі не підключили.

«Документи були вже готові в січні. Але в Києві не хотіли приймати документи. Як відомо,  в липні очікували змінити правила для отримання «зеленого» тарифу… Плюс вибори це все стримали. І ось тепер очікуємо на наступному тижні ліцензію. І вже тоді будемо звертатися в Львівобленерго, щоб принаймні підключити сонячну електростанцію і споживати вироблене світло», – каже директор школи №68 Павло Гнус.

Школа щороку витрачає на електроенергію порядку 60 тисяч гривень. СЕС була збудована з надлишковою потужністю. Розраховували, що так школа зможе продавати надлишок за «зеленим» тарифом (як це робить великий бізнес та малі домогосподарства), і заробляти на цьому щороку близько 200 тисяч гривень. За словами директора, за ці кошти школа могла б придбати парти, мультимедійні дошки, та інше необхідне обладнання.

«Якщо це буде тільки 60 тисяч кожного року економії на електроенергії – це невелика сума і обладнання себе не окупить. Це як палити дорогими сортами дерева пічку – нераціонально. Шкода, бо більше мільйона гривень з бюджету витрачено, і треба окупити ці вкладення. Воно буде вигідним лише тоді, коли ми будемо продавати електроенергію за «зеленим» тарифом і отримуватимемо певні доходи», – каже директор школи.

Як школа може продавати надлишок енергії за «зеленим» тарифом не знають ані у школі, ані в міськраді.

«Зараз з міською радою шукаємо можливості, щоб заробляти на цьому гроші. Бо це комунальна форма власності, ми маємо право надавати послуги, а не продавати електроенергію. Міська рада готова піти на якісь особливі умови для нашої школи, зокрема, надати школі право здавати електростанцію в оренду. Але як зробити це юридично правильно наразі незрозуміло. Тому що пройде час, міська влада зміниться, а прийдуть провоохоронні органи і будуть мати до мене питання. Хочемо зробити правильно, щоб воно було для всіх і цим шляхом потім могли піти і інші», – каже Павло Гнус".

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: