• Головна
  • Новини
  • Міністр енергетики Насалик розпочав боротьбу із встановленням домашніх сонячних електростанцій

10.04.2019, 12:14

Міністр енергетики Насалик розпочав боротьбу із встановленням домашніх сонячних електростанцій

Міністр енергетики І.Насалик (представник БПП) розпочав боротьбу із українцями, які встановлюють домашні приватні сонячні електростанції потужністю до 30 кВт.

Про це написав голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус на  сторінці у Facebook.

У листі, яке Міненерго направило на Кабінет міністрів, ідеться про те, щоб заборонити домашні СЕС встановлювати на землі, а можна було тільки на дахах або фасадах (дотепер можна і на землі, і на дахах). Це пункт 3 відповідного листа, лінк на лист у коментарі.

У листі міністр бідкається, що вже аж 7,5 тис домогосподарств поставили такі приватні СЕС загальною потужністю 160 МВт і це "переросло у високорентабельний бізнес" і тому пропонує заборонити будувати такі приватні домашні СЕС на землі.

Насправді якраз саме домашні приватні СЕС несуть найменше шкоди та найбільше користі для енергосистеми:

1. Це дрібна розосереджена генерація наближена до споживача - середній розмір такої сонячної станції зараз становить 21 кВт. Розташовані вони від Львова до Сєвєродонецька, від Чернігова до Одеси.

2. Саме такі СЕС сприяють енергоефективності, бо у мережу можна продавати лише надлишок е/е (після власного споживання), тобто є прямий економічний стимул економити.

3. Це розвиває середній клас, який може інвестувати 15-20 тис дол у такі проекти.

У той же час лише ОДНА сонячна станція ДТЕКу Ахметова на енергопрофіцитному Півдні України має потужність 240 МВт і це більше, аніж 160 МВт у 7500 домогосподарств-маленьких СЕС по всій Україні.

Але міністр Насалик (по квоті Блоку Петра Порошенка) ні слова не каже про "високорентабельний бізнес" гігантських і шкідливих сонячних станцій Ахметова, який планує збудувати понад 1000 мегават, але ініціює боротьбу із тисячами/десятками тисяч маленьких сонячних станцій українців середнього класу. Звичайно, як же це українці можуть самі для себе виробляти е/е - всі мають купувати дорого у Ахметова.

Нам потрібна Україна, як найбідніша країна Європи із декількома супербагатими олігархами чи Україна із мільйонами заможних українців середнього класу? Давайте дійсно думати.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: