• Головна
  • Новини
  • У Генпрокуратурі створено департамент, що буде розслідувати розстріли на Майдані

22.10.2019, 08:46

У Генпрокуратурі створено департамент, що буде розслідувати розстріли на Майдані

В Генеральній прокуратурі створено Департамент процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013 - 2014 роках

Про це повідомили в ГПУ.     

21 жовтня Генеральний прокурор Руслан Рябошапка підписав наказ про створення в Генеральній прокуратурі Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013 - 2014 роках. До складу департаменту входитимуть три відділи.

Водночас в структурі Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ліквідовано управління організації та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини спеціальної категорії.

Діяльність Департаменту буде зосереджена на процесуальному керівництві у провадженнях щодо злочинів, скоєних під час Революції Гідності.

Також напередодні Генпрокурор Руслан Рябошапка заявив у ЗМІ на необхідності аудиту справ про злочини проти учасників "Революції гідності".

Нагадаємо, що, як пише УП, у справі Майдану є кілька епізодів застосування насильства до протестувальників та журналістів. Уночі на 30 листопада 2013 року у центрі Києва жорстоко розігнали мітингувальників – переважно студентів.

19 січня 2014 року загострилася ситуація сутичками на Грушевського – і 22 січня сталися перші жертви. 18 лютого в урядовому кварталі відбулися криваві сутички, 20 лютого 2014 року на Майдані розстріляли людей.

До "Небесної сотні" – загиблих тоді протестувальників – відносять понад 100 осіб.

У 2015 році прокурор Сергій Горбатюк заявляв, що розгін активістів Євромайдану 30 листопада 2013 року ініціював екс-президент Віктор Янукович, а організували його екс-голова МВС Віталій Захарченко та тодішній секретар РНБО Андрій Клюєв.

Восени 2018 року Горбатюк ініціював нову експертизу, хоча говорив, що більша частина з 4700 злочинів проти Майдану уже розслідувані: було повідомлено про підозру 442 особам, винесено 9 вироків.

А влітку 2019 року Горбатюк заявляв, що нове управління Генеральної прокуратури може зруйнувати механізм розслідування справ Майдану.

Організатори масових вбивств мітингувальників досі не названі та не покарані.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: