• Головна
  • Новини
  • У 4 областях України автономізувалося 100% медичних закладів

19.01.2020, 15:42

У 4 областях України автономізувалося 100% медичних закладів

Вінницька, Полтавська, Черкаська та Волинська області автономізували всі спеціалізовані заклади охорони здоров'я. Загалом, рівень автономізації в Україні досягнув 91%. 

Про це повідомили в міенохорони здоров'я.

Автономізація - це одна з обов'язкових умов для підписання договорів з Національною службою здоров'я України (НСЗУ). Заклади, що перейшли у статус комунальних некомерційних підприємств отримуватимуть пряму оплату з державного бюджету від НСЗУ. Вони, як неприбуткові підприємства, зможуть самостійно розпоряджатися отриманими грошима. Статус КНП дозволяє встановлювати розмір заробітної плати для медичних та інших працівників в колективному договорі, а також відв’язує заробітні плати від єдиної тарифної сітки.

“Станом на 15 січня по всій Україні 91% закладів по Україні автономізовано. Вони стали неприбутковими підприємствами. Тепер у керівника закладу більше свободи, влади і більше відповідальності. Це не лише відповідальність особисто керівника, а й  місцевої влади перед населенням – чи зможуть вони забезпечити допомогу.

Решта лікувальні заклади ще в процесі. Необхідно вчасно отримати статус комунального некомерційного підприємства та укласти договір, щоб на пряму отримувати оплату з державного бюджету від НСЗУ з 1 квітня. 

Важливим є також процес комп’ютеризації робочих місць лікарів, обрання медичної інформаційної системи та оновлення ліцензії”, -  зазначає міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька.

Після автономізації заклад має оновити свою ліцензію. У жовтні Верховна Рада прийняла Закон про концесію, яким встановила термін для оновлення ліцензії - 6 місяців (раніше було 3 місяці). Ці зміни були прийняті Верховною Радою України на початку жовтня.

Нагадуємо, що Верховна Рада України запровадила спрощений режим автономізації медичних закладів до кінця 2020 року. Це означає, що кредитори державних та комунальних закладів охорони здоров’я, що реорганізуються, не вправі вимагати від них виконання незабезпечених зобов’язань, припинення або дострокового виконання зобов’язання або забезпечення виконання зобов’язання. Згода кредитора на заміну боржника у зобов’язанні у такому разі не вимагається; обов’язкова оцінка майна не застосовується.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: