11.03.2021, 14:33

Tango Nuevo що стало класикою

На концерти Астора П’яццоли емоційну, завжди молоду духом публіку не треба особливо запрошувати – шанувальники його творчості на такі вечори йдуть охоче, бо знають, який драйв, яка радість збентежить душу. Руки будуть рухатися в такт мелодіям, а ноги відриватимуться від підлоги, готові зірватись у танець. На П’яццолу в репертуарі філармоній часом треба почекати.

Однак у ці дні Астор не в дефіциті. Його музику пропонують кілька сцен. Головна причина - столітній ювілей. Вогниста, бурхлива концертна діяльність зупинила серце композитора двадцять років тому, а нам його музика уприємнює та продовжує життя. Це поціновувачі творчості П’яццоли відчують 14 березня у Львівській національній філармонії.

Цього композитора ще за життя називали Великим Астором. Як багато важить любов народу до своєї музики і того, хто її творить!  А писав композитор  танго – танець, який обожнювали в Аргентині.

Син італійських емігрантів, Астор народився в Аргентині. Дитинство провів у Нью-Йорку, а музичну освіту здобував у Парижі – у знаменитої композиторки і диригентки Наді Буланже. Вона вміла виявляти таланти. Десятки її учнів стали знаменитостями, серед  них - Д. Гершвін, З. Краузе,  В. Кіляр, Л. Бернстайн, В. Косма… А юнакові зі Срібної країни порадила: пиши танго, це - твоє. Він послухав, не побоявся бути банальним. Зрештою, талант і добра освіта не дозволили б цього. Він здобув світову славу, піднявши цей пристрасний танець на вищий щабель, і дав нове життя для танго, як колись Йоганн Штраус - для вальсу. П’яццола  додав у танго елементи джазу, якого наслухався в Нью-Йорку; дещо з класичної музики, яку вивчав у Парижі; мелодіям  - багатшу гармонію; ввів дисонанси, поєднав швидкі й повільні ритми. Його стиль - неповторний, впізнаваний. Його запальні твори  призначені не тільки для танцю, а й для слухання, як класична музика. До речі, П’яццола – автор оперети «Maria de Buenos Aires».

Однак, у Львівській національній філармонії  будемо насолоджуватись нашими найулюбленішими, найвідомішими танго. У концерті почуємо і побачимо улюблений інструмент А.П’яццоли - бандонеон, який зазвучить у виконанні заслуженого артиста України Ігоря Саєнка (Київ). Артисти симфонічного оркестру (струнні , арфа,ударні, фортепіано) із солістом, заслуженим артистом України Марком Комоньком виступлять під орудою заслуженого діяча мистецтв України Володимира Сивохіпа.

Надія Труш

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: