• Головна
  • Новини
  • Суд не призначив додаткову експертизу у справі ТЕЦ Дубневичів

27.08.2021, 14:48

Суд не призначив додаткову експертизу у справі ТЕЦ Дубневичів

Вищий антикорупційний суд відмовився призначати додаткову експертизу в другій справі про привласнення природного газу НАК «Нафтогаз України» на 729,8 млн грн Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ, власниками якої є брати Ярослав і Богдан Дубневичі.

Таке рішення ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Адвокат одного з підозрюваних подав клопотання про призначення судової експертизи, на вирішення якої поставити наступні запитання: яку фактичну кількість (обсяг) природного газу було використано ТзОВ «Енергія-Новий Розділ» у 2016 році для виробництва теплової енергії для потреб населення; яку фактичну кількість (обсяг) природного газу було використано ТзОВ «Енергія-Новий Розділ» у 2017 році для виробництва теплової енергії для потреб населення? Також адвокат просив доручити проведення експертизи ТОВ «Центр судових експертиз «Альтернатива».

Вивчивши клопотання, суддя відмовився призначати судову експертизу. Суд зазначив, що сторона захисту може самостійно призначити цю експертизу, а у разі якщо це неможливо, то звернутися до суду. Однак сторона захисту не надала таких доказів.

Нагадаємо, НАБУ і САП оголосили нові підозри у справі ТЕЦ Дубневичів у привласненні природного газу НАК «Нафтогаз України» на 729,8 млн грн. За даними «Слово і діло», серед підозрюваних ексдиректор ТОВ «Енергія» Ігор Кучма, керівник ТОВ «Енергія-Новий Розділ» Ігор Артимко, його заступник Ігор Ільків, фінансовий директор «Енергія-Новий Розділ» Олег Павлишин та ексдиректор ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» Олександр Олексюк. За версією слідства, вони уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. Для здешевлення тепла для цієї категорії споживачів, НАК постачав ТЕЦ газ за суттєво нижчими від ринкових цінами.

Внаслідок цих дій прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали надприбутки, співставні з розміром збитків, завданих НАК «Нафтогаз України» внаслідок реалізації корупційної схеми.

Відповідно до висновків експертиз, у 2016-2017 роках учасники злочину організували заволодіння 151,8 млн куб. м природного газу на користь ТзоВ «Енергія-Новий Розділ» та ТзОВ «Енергія — Новояворівськ». Внаслідок цього НАК «Нафтогаз України» завдано збитків у розмірі 729,8 млн грн. Інший епізод про привласнення газу на 1,4 млрд грн уже розглядається у Вищому антикорупційному суді по суті. Нову справу теж уже слухають у ВАКС.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: