• Головна
  • Новини
  • Старовинна церква на Хмельниччині тепер належить ПЦУ: суд прийняв рішення

12.04.2021, 23:30

Старовинна церква на Хмельниччині тепер належить ПЦУ: суд прийняв рішення

Свято-Покровська церква в селі Сутківці, що на Ярмолинеччині, відома також як церква-фортеця та пам’ятка архітектури XIV-XVIII століття. Тепер вона офіційно перейшла під юрисдикцію Православної церкви України. Таке рішення ухвалив Верховний суд України.

Про це Суспільному розповів староста села Сутківці Леонтій Побережний.

За його словами, перехід громади до Православної церкви України розпочався в 2019 році. Тоді п’ятсот із восьмисот жителів села підписались за перехідпарафії від Української православної церкви в єдності з Московським патріархатом до Православної церкви України. Проте, за словами Леонтія Побережного, місцевого настоятеля храму таке рішення громади не влаштувало.

Настоятель місцевого храму протоієрей Володимир говорить - за перехід до ПЦУ проголосувало менше третини жителів.

«Більшість людей проголосувала тут, в церкві, за Українську православну церкву. Так як офіційно ми є зареєстровані», - каже протоієрей Володимир.

Про судові позови священик пояснює: «Ми з нашими опонентами не судилися. В нас суд йшов тільки з облдержадміністрацією. Про те, що треба було визнати статут, який перероблявся. Причина була тільки в тому, що змінилася фактична адреса. Ми хотіли його узаконити, але на жаль, нам його не узаконили».

Настоятель Свято-Покровського храму села Сутківці, протоієрей Володимир щодо переходу громади села до ПЦУ додає: «Вони робили збори в селі, в клубі. І там було багато людей скликані, які навіть не були жителями села».

Прихожанки храму Олександра та Євгенія – проти переходу храму під юрисдикцію ПЦУ

«Все село ходить до цієї церкви і ми хочемо залишитись в нашій Українській православній церкві, яка була заснована нашими предками. В нашому селі зібралось кілька людей, які бунтують. В нас не російська церква, в нас Українська православна церква», - каже Олександра, жителька села Сутківці.

Ще одна жителька Сутковець Євгенія додає: «Я не розумію взагалі, чого цих кілька чоловік колотить, чого вони хочуть?».

У Сутківцях старовинна церква-фортеця хоч тепер офіційно належить ПЦУ, з мешканцями села ще проводитимуть роз'яснювальну роботу щодо переходу парафії під іншу юрисдикцію. Фото: Суспільне. Поділля.

Проте житель села Леонід Білошкурко показує документи, на яких у 2019 році 500 жителів із восьмисот поставили підписи за перехід до Православної церкви України.

«Ще нас в помині не було, і Росії в помині не було, а церква ця була. Бо церква наша побудована козаками у XIV столітті, а Росія була заснована в XVII-XVIII столітті. То яка може бути російська церква?», - каже чоловік.

Жителька Сутковець Наталія Павлюк говорить - місцевий священик ввів прихожан церкви в Оману.

«Нам підписалося до 500 чоловік за українську церкву. Але потім батюшка з головою сільської ради зробили свою роботу - почали людям пояснювати, що це якась константинопольська церква, турецька, не тої віри, а от наша церква правильна і вона українська. Тоді люди й заплуталися, розгубилися і вже не дуже й наполягали на переході», - каже Наталія Павлюк.

Про це говорить і теперішній сільський староста Леонтій Побережний. Пояснює також, чому священику не зареєстрували статут.

«Наскільки я знаю, що був прийнятий закон про те, щоб в Україні була Православна церква України і Українська православна церква, але в єдності з Московським патріархатом. І тоді вже вони стали говорити, що вони теж Українська православна церква, а те, що вони підпорядковуються Московському патріархату, який в Росії, вони то прикривали і того людям не казали. Лише про ПЦУ розповідали, що вони відступники», - розповідає староста.

Леонтій Побережний каже - із жителями села влада проводитиме роз’яснювальну роботу щодо переходу як парафії, так і самого храму під юрисдикцію Православної церкви України.

За словами речника Хмельницької єпархії Православної церкви України, архімандрита Даниїла Тарнавського, на Хмельниччині було приблизно десять таких громад, які виявили бажання перейти до ПЦУ і мали суперечки через це з УПЦ (МП), які розглядалися у судах.

«П’ять з цих справ ще досі розглядається у судах. Претензії там, зазвичай, до Хмельницької ОДА, яка нібито не мала права перереєстровувати парафію з УПЦ (МП) в ПЦУ. Але справа по Сутківцях, де суд виніс рішення на користь громади, яка виявила бажання приєднатися до ПЦУ, є показовою. Вона доводить, що громади мають цілковите і повне право переходити з однієї церковної юрисдикції під іншу», - каже архімандрит Даниїл Тарнавський.

З 2019 року до Православної церкви України перейшло 134 релігійні громади Хмельницької області, каже директорка Департаменту інформаційної діяльності, культури та релігій Хмельницької ОДА Інна Михайлова.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: