30.08.2020, 10:50

Сьогодні в Україні відзначають День шахтаря

В Україні в останню неділю серпня відзначається професійне свято працівників вугільної промисловості - День шахтаря.

Це свято встановлено Указом Президента від 16 серпня 1993 року «на підтримку ініціативи працівників вугільної промисловості», нагадує Укрінформ.

Раніше в Департаменті інформаційної та внутрішньої політики Донецької облдержадміністрації повідомили, що 30 серпня, у День шахтаря, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль планує відвідати Донеччину.

Найглибша шахта в світі розташована в Африці біля Йоганнесбурга. Вона називається Тау-Тона, або «Великий лев». Цей тунель йде вглиб землі на 5000 м. Шахту будували п’ять років і там добувають золото.

Найглибша вугільна шахта України розташована в місті Шахтарську і має глибину 1546 м.

У старі часи шахтарі брали з собою в забій канарок. Таким чином перевіряли рівень метану в шахті. Ці птахи дуже чутливі до такого газу — якщо канарка надовго замовкла, необхідно терміново евакуюватися.

У 1815 році англійський вчений Гумфрі Деві винайшов безпечну лампу для шахтарів.

До середини двадцятого століття на шахтах існувала посада з незвичайною назвою «тютюнотрус». Він повинен був стежити за тим, щоб гірники не проносили в забій сірники і тютюнові вироби. За порушення правил можна було позбутися зарплати або навіть потрапити під суд.

За останні 16 років чисельність працівників галузі скоротилася на 640 тис. осіб (на 74%). Професія шахтаря залишається серед найбільш важких, шкідливих для здоров’я і небезпечних для життя.

Один з найвідоміших футбольних клубів України — донецький Шахтар. Гравців клубу часто називають «гірниками». Першими футболістами на території Донецької області стали британські робітники (переважно валлійці), які приїхали працювати на металургійних підприємствах Джона Юза.

Вугільна промисловість України представлена переважно підприємствами Донецького, Львівсько-Волинського кам’яновугільних і Дніпровського буровугільного басейну. Основною базою кам’яного вугілля України є Донецький вугільний басейн.
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: